Facken insåg att ett telefonnummer inte räcker. I september öppnar centrumet för papperslösa arbetare i Stockholm.

Under förra året engagerade sig fackligt aktiva på flera håll för de papperslösas situation på arbetsmarknaden.

I våras gick de tre centralorganisationerna ihop om ett gemensamt projekt som nu ska resultera i ett centrum. Där ska personer som är i Sverige utan uppehållstillstånd få information om den svenska arbetsmarknaden – och det faktum att även papperslösa innefattas av dess regler. De ska få råd om det egna arbetet och vägledning till vidare facklig hjälp.

Behövs en plats
När tanken först kom upp var det inte klart att det behövdes en fysisk lokal, kanske skulle det räcka med ett telefonnummer. Men nu upplåter Byggettan tills vidare en lokal, gamla Murarnas pensionskassa, i centrala Stockholm.

– Vi tror att den skulle passa, den ligger på gatuplanet, har en toalett, ett rum där man kan ställa en kaffebryggare och några bord, säger Krister Strömberg på Byggettan i Stockholm.

– Vi har ett klart intresse att motverka allt vad rasism heter, och att hjälpa de här personerna i kanten, säger han.

Stötta varandra
Genom lokalen blir det lättare för de papperslösa att komma i kontakt med facket, tror Bengt Sandberg.

– Där kan de också samlas och stötta varandra, säger han.

I slutet av augusti kommer en förening att bildas, där en rad fackliga organisationer blir medlemmar. Dels de tre centralorganisationerna LO, TCO och Saco, dels en rad Stockholmsavdelningar som själva är intresserade.

Från LO-förbunden deltar Handels, Hotell- och restaurangfacket, Byggnads, Seko och Fastighets. Lokalen kommer att bemannas av fackligt förtroendevalda, men inga detaljer är ännu beslutade.

Enligt en policy som TCO slog fast förra året är grundproblemet att arbetsgivare utnyttjar de papperslösas utsatta ställning. Låga löner och dåliga arbetsvillkor är vanliga. Dessutom hotas kollektivavtalens ställning om oseriösa arbetsgivare betalar långt under dessa nivåer.

Läs också: artikeln ”Papperslösa Sofia städar skolor”, 18/6 2008
Läs också: artikeln "Städfifflet avslöjades" 18/6 2008
Läs också: artikeln "Kommunen som bytte fiffelfirma" 18/6 2008
Läs också: artikeln "De försöker stoppa städfusket" 18/6 2008
Läs också: artikeln ”Omoraliskt att inte organisera dem”, 3/6 2008