Sjuksköterskornas fack och Sveriges Kommuner och Landsting ska träffas i morgon, tisdag. Men i Västmanland kärvar det mellan strejkande Vårdförbundet och arbetsgivaren landstinget.

– Vi har stora problem med hur landstiget ser på vad som är skyddsarbete eller inte, säger Björn Gustafsson, ordförande i Vårdförbundet Västmanland till Vestmanlands Läns Tidning.

Enligt Björn Gustafsson läggs det också in patienter på en avdelning trots att den är försatt under blockad. Han säger till tidningen att arbetsgivaren återtagit redan beviljade semestrar för 14 sjuksköterskor. Vårdförbundet kommer att begära tvisteförhandlingar under veckan.

Förra veckan förbjöds dessutom strejkvakter att gå in på lasarettet i Västerås om de hade strejkbanderoller på sig, uppger samma tidning.

Den veckogamla strejken fortsätter i hela landet – men de centrala parterna ska träffas i morgon, tisdag. En av medlarna, Anders Lindström, bekräftar för Sverige Televisions Rapport att ett möte är inplanerat, dock betyder inte det att något konkret förhandlingsbud kommer att läggas fram.

De 3.400 strejkande sjuksköterskorna, barnmorskorna, röntgensjuksköterskorna och biomedicinska analytikerna kräver högre löner. Men arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting anser att Vårdförbundets krav på 1.700 kronor mer i månaden i år och nästa år, samt en lägsta ingångslön på 22.000, är orimliga.

Läs också: artikeln ”Nu väntar parterna ut varandra”, 24/4
Läs också: analysen "Strider om lönesättningen" 25/4 2008
Läs också: artikeln "Uppskjutna operationer anmäls" 25/4 2008
Läs också: artikeln "Få fack kommenterar strejken" 25/4 2008