LO-yrken i botten, tjänstemän och akademiker i toppen. Listan över faktisk pensionsålder i olika yrken är inte förvånande, men upprörande enligt LO:s Ulla Lindqvist.
– Det är för jäkligt. Helt oacceptabelt.

Det skiljer runt tio arbetsår mellan de bästa och sämsta yrkena när det gäller faktisk pensionsålder. Samtliga jobb på bottenlistan är LO-yrken, och i princip inga arbetaryrken finns på topplistan.

– Det är helt klart arbetsmiljön det beror på. De som slutar tidigast gör det inte för att de är sämre eller för att de är lata. De slutar för att de inte orkar längre, säger Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.

Att det skiljde så mycket mellan de bästa och sämsta yrkena var en överraskning för henne. Hon säger att skillnaderna visar hur viktigt det är att satsa på arbetsmiljöfrågor.

De senaste åren har debatten till stor del handlat om att få fler 65-åringar att jobba vidare. Morötter till de äldre, och till arbetsgivare som anställer dem, ska få fler att stanna i arbetslivet. Men Ulla Lindqvist anser att det krävs helt andra åtgärder för en verklig förändring.

– Det är ju dumheter att alla ska jobba efter 65. Det är bara vissa tjänstemän och akademiker som har den möjligheten. Man borde i stället satsa på att förbättra för dem som har det sämst så att alla orkar fram till 65-årsdagen, säger hon.

Läs också: artikeln "Fler förlorade år i arbetaryrken", 18/4 2008

Läs också: artikeln "Godsakerna kostar tio års arbetsliv", 18/4 2008