Äldre blir utan hjälp med tvätt och duschning. Patienter skickas hem tidigt från sjukhusen. Och inga parkeringsböter drabbar bilister i Köpenhamn. Den stora danska vårdstrejken får effekter från dag ett.

Sjuksköterskor, barnmorskor, bioanalytiker i Sundhedskartellen samt undersköterskor, sjukvårdsbiträden, dagispersonal, liksom parkeringsvakter i LO-facket Fag och Arbejde (FOA) började sin strejk i dag, onsdag.

Hög stämning
Danska medier rapporterar om hög stämning och att majoriteten av danskarna ställer upp bakom de strejkandes krav på att anställda i offentlig sektor ska har lika lön som dem i industrin.

De flesta som strejkar har tagits ut av Sundhetskartellen, 40.000, medan FOA har startat med cirka 23.000 som om någon vecka blir fler.

I delar av kommuner och regioner samt i den statliga sektorn har ett treårigt avtal redan slutits som ger 12,8 procents löneökning. De strejkande kräver 15 procent.

Facklig kritik
I danska medier går FOA ut med en stor kampanj där de tre partiledarna Pia Kjærsgaard, Helle Thornings-Schmidt och Villy Søvndal ombeds att hålla sina löften om högre löner till de lågavlönade i offentlig sektor.

Men flera danska fack som redan skrivit under avtal på 12,8 procent hoppas inte att Sundhetskartellen och FOA lyckas få den löneökning de kräver.

– Det hoppas jag inte de får. Efter den här avtalsrörelsen kommer en ny och då har vi inte glömt den här, säger Bodil Otto, ordförande för HK/Kommunal till Berlingske Tidende.

3F också emot
Också Danmarks stora LO-fack 3F hoppas de strejkande misslyckas att nå sitt mål.

Danska LO:s styrelse har beslutat att betala en del av de strejkandes ersättning.

LO-facken är solidariska i en strejksituation och det är naturligt. Sådant här kan hända alla, anser också Bodil Otto.