/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/sabuni_1_1108.jpg
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) på debatten i LO-huset inför den internationella kvinnodagen 2008. I bakgrunden Wanja Lundby-Wedin. Foto: Anna Wahlström.

På en debatt i LO-huset inför den internationella kvinnodagen den 8 mars försvarade Nyamko Sabuni regeländringarna på arbetsmarknaden ur ett jämställdhetsperspektiv.

Ändringarna har lett till lägre arbetslöshet även för kvinnor. Fler deltider har också förvandlats till heltid, något som mest gynnar kvinnor.

Försämringarna för de deltidsarbetslösa är ett led i förändringarna och leder också de, enligt Sabuni, till fler heltider.

– Om en arbetsgivare bara kan erbjuda deltider blir det konkurrens om kompetensen och kvinnorna går till arbetsgivare som kan erbjuda heltid, säger hon.

Kvinnor är förlorare
Men LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin anser att lågbetalda kvinnor är de stora förlorarna.

– Deltid är ett sätt att organisera arbetet och det ändrar man inte genom att försämra för de deltidsarbetslösa. Det är också en fråga om klass och kön. Arbetarklassens kvinnor kommer nästan alltid sämst ut, säger hon.

Enligt Nyamko Sabuni har reglerna tidigare varit för frikostiga.

– Man ska inte kunna subventionera deltidsarbetslöshet i åtta år vilket man tidigare kunde, Men när vi får en lågkonjunktur får vi se över reglerna. Om de då inte fungerar får vi ändra på dem. Inget säger att vi inte kan höja ersättningsnivåerna i en lågkonjunktur, säger hon.

Försvarar vårdnadsbidrag
Sabuni försvarar också vårdnadsbidraget som ska införas från halvårsskiftet i de kommuner som vill. Bidraget på 3.000 kronor i månaden kan ges för varje barn mellan ett och tre år, förutsatt att föräldrarna inte utnyttjar kommunalt finansierad barnomsorg.
LO har kallat vårdnadsbidraget en kvinnofälla, men det anser inte Nyamko Sabuni.

– Är det någon som tror att en kvinna stannar hemma för 3.000 kronor i månaden, en ersättning som inte kan kombineras med några andra bidrag? Det är de som redan har råd att vara hemma som kommer att utnyttja detta, och varför inte? Vi vill att kvinnor själva ska få välja sina liv.

– Men tänk då på våra lågbetalda medlemmar. De kan ha en lågbetald deltid att gå tillbaka till och börjar då väga in dagisavgifter och annat, säger Wanja Lundby-Wedin.

Därmed handlar vårdnadsbidraget mer om strukturer som befästs än om kvinnors valfrihet.

Män slipper ansvar
Inte heller avdragen för hushållsnära tjänster anser Wanja Lundby-Wedin stärker kvinnornas roll på arbetsmarknaden.

– Det är naturligtvis inget fel på städyrket, men ska vi verkligen med skattepengar subventionera en grupp män att slippa ta sitt ansvar? Avdraget betyder att en grupp kvinnor kan göra karriär genom att en annan grupp kvinnor, arbetarklassens kvinnor, kommer hem till dem och städar.

– Hushållsnära tjänster har blivit en succé, anser dock Nyamko Sabuni. Det ger mer jobb och mer pengar. Vad var och en sedan gör med pengarna, om de själva köper hushållsnära tjänster eller kanske gör en resa är deras eget val.’

Ladda ner: LO:s utredning om kön och klass (pdf-fil)