Föräldralediga lärare som anmäler att de vill jobba på loven kostar mycket pengar för skolorna utan att de utför något arbete. Bara i Stockholm rör det sig om minst fem miljoner kronor.

Stockholms kommunala skolor har runt 8.000 lärare. Vid slutet av höstterminen förra året var 294 lärare föräldralediga på heltid. 239 av dem återgick i tjänst under jullovet då det inte fanns några arbetsuppgifter. På påsk- och sportloven hade ungefär hälften av de föräldralediga lärarna tillfälligt återgått i tjänst, enligt utbildningsförvaltningen.

"Mycket pengar"
Lönekostnaden för de veckor lärarna avbröt föräldraledigheten utan jobba uppskattas till 4, 9 miljoner, enligt Stockholms stad.

– Nästan fem miljoner. Det är mycket pengar vi skulle kunna använda till något annat, säger Birgitta Elm som är personalchef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Hon tillägger att det är kostnader som kommunerna får ta eftersom lärarnas avtal, som arbetsgivarna undertecknat, ser ut som det gör. Avtalet säger att lärarnas arbetstid ska förläggas på 194 dagar på ett år. De flesta arbetsgivare har, liksom Stockholm stad, inte förlagt dessa dagar till loven och kan därför inte kräva att lärarna ska jobba då, vilket LO-Tidningen tidigare berättat.

Dubbla kostnader
Pengarna till de föräldralediga lärarna i Stockholm som jobbade på loven förra året skulle ha räckt till att anställa tio ny lärare på
heltid. Kanske ännu fler eftersom uträkningen bara bygger på lönen till de föräldralediga lärarna. Till det kommer ytterligare några miljoner för de vikarier som anställts för att ersätta dem.

– Vikarierna anställs ju inte med uppehåll för loven så i många fall blir det dubbla kostnader för de här veckorna, säger Birgitta Elm.

Läs också: artikeln "Jobb utan jobb på loven provocerar", 29/2 2008

Läs också: artikeln "Facket slåss för arbetsfria dagar", 21/2 2008