/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/e_nygren_0908.jpg
Ellen Nygren

LO och Svenskt Näringsliv ska upphandla förvaltare till Avtalspension Saf-LO. Så står det i avtalet mellan parterna – men nu har LO börjat tveka.

–  I avtalet har vi förvisso sagt att vi ska upphandla förvaltare, säger Ellen Nygren, pensionsförhandlare vid LO. Men det är inte ristat i sten. Vi ska inte göra något vi inte tror på.

Det nya pensionsavtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv, som slöts den 16 april 2007, är en milstolpe. Arbetarnas pensioner har alltid släpat efter, och särskilt arbetare med goda löner har kunnat få lägre pension än tjänstemän med samma inkomst. Med avtalet kommer arbetarna äntligen ikapp.

Avgifterna tär på kapitalet
Men avtalet var viktigt också därför att parterna enades om att upphandla förvaltning för pensionspengarna. Dyr förvaltning tär på pensionen, och en upphandling av förvaltare för privattjänstemännens pensioner, ITP, har visat att kostnaderna kan pressas rejält.

Under hösten 2007 lät LO och Svenskt Näringsliv en gemensam pensionsnämnd ta in anbud från pensionsbolagen. Men parterna kunde inte enas om hur offerterna skulle bedömas. En väl insatt källa säger till LO-Tidningen att det var för känsligt för LO att
Folksam-LO Pension, ett bolag som LO är delägare i, inte lyckades kvalificera sig. Ellen Nygren avvisar den förklaringen.

I januari i år började parterna diskutera upphandlingen på nytt.

– Vi går igenom vilka frågor som måste lösas innan vi alls kan starta upphandlingen, säger Ellen Nygren. Men det är inte givet att vi alls ska upphandla. Det är gigantiska pengar det handlar om, och då är marknadskrafterna oerhört slipade och starka.

Tjänstemännens upphandling visar väl att upphandling är ett sätt att pressa priserna?

– Ja, svarar Ellen Nygren. Men försäkringsbolagen är skickliga på att konstruera produkter. Säger vi att fokus ligger på lågt pris, så hittar de något annat att tjäna pengar på.

Läs också: fler artiklar och nyttiga lästips på temat pension