/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/haraldborsting_1_0908.jpg
Harald Børsting

Danska LO varslar om konflikt mot Kristliga arbetsgivarföreningen. LO fruktar att hela avtalssystemet är i fara om de kristna får för stort inflytande. I avtalen med det kristna facket finns varken rätt till strejk eller lockout.

Bakgrunden till konflikten är en dom i danska Arbetsdomstolen där tre frisörsalonger dömts för att ha pressat sina anställda till att gå ur LO-facket Dansk Frisør- och Kosmetikerförbundet (DFKF) för att i stället bli medlemmar i konkurrenten Kristelig fackforening.

Frisörsalongerna anser att avtalet med den kristna fackföreningen är mycket billigare. Efter domen har de anställda stängts ute som vägrade gå ur LO-facket.

LO:s styrelse har därför i dag, fredag, beslutat om en sympatikonflikt för de utestängda. En ny dom kommer i Arbetsdomstolen inom kort. Om domstolen då inte stoppar utestängningen av de anställda frisörerna kommer LO att, den 13 mars, inleda en konflikt som i princip omfattar alla KA:s 800 verksamheter.

Det betyder att de inte kan ta emot varor eller service från något företag som omfattas av avtal med LO-fack.

– LO måste sätta stopp annars kommer konflikträtten att undermineras och därmed hela den danska modellen, säger Harald Børsting, LO-ordförande i Danmark.