Hela den kommunala sektorn med cirka 400.000 anställda kan komma att lamslås vid en storkonflikt om lönerna i Danmark. Också sjuksköterskorna tänker ta strid. Barn, gamla och sjuka drabbas.

På måndag lägger fackens förhandlingskartell KTO det första varslet för att få upp lönerna i den offentliga sektorn. Motparten Kommunernas landsforening (KL) har bjudit 12,8 procent i treårigt avtal, lika mycket som de statligt anställda fick.

Främst är det de lägst betalda LO-grupperna som är beredda på strid för ytterligare 1,5 procent. Andra grupper i KTO är mer inställda på kompromiss än daghemspersonal, sjukvårdsbiträden, busschaufförer, teknisk personal, samlade i organisationen FOA, som i praktiken klivit av förhandlingskartellen.

Också sjuksköterskorna är på krigsstigen och anser sig diskriminerade när det gäller lönerna.

I de kommunala arbetsgivarnas bud finns ytterligare en dag vid vård av sjukt barn, något som anses vara ett genombrott. Danska föräldrar kan i dag endast vara hemma en dag när barnet är sjukt.

Men innan en storkonflikt bryter ut återstår ytterligare förhandlingar, och statens förlikningsman ska säga sitt. I nästan en hel månad kan förlikningsmannen skjuta fram en konflikt som om den blir verklighet då bryter ut först i början av maj.