Medlemsraset inom LO är ett faktum och trenden pekar fortsatt nedåt. Trots detta, hörs det inte mycket från LO-borgen. När reportrar från dagspress och television frågar: ”Vad tänker ni göra, är det inte oroväckande att så många väljer att lämna facket?”. Då svarar du Wanja: ”Nej, jag är inte orolig”. Vi alla undrar, varför?

Det är inte trovärdigt Wanja. LO:s medlemmar är klokare än så. För att klara den här matchen måste vi hålla ihop och kämpa tillsammans mot orättvisorna. Men det kräver en öppen och ärlig dialog. Allt annat skapar misstro, frustration och ilska.
Att spela teater gentemot varandra leder endast till att fler väljer att lämna facket i ren protest. Ska vi ha en chans att slå tillbaka måste samtalen om det fackliga löftet och hoten mot vår gemensamma trygghet upp på bordet. Facket är viktigt, och är en motkraft som medlemmarna kan räkna med.

Många LO-medlemmar är oroliga och flera kokar av ilska över de försämringar högerregeringen genomfört och avser att genomföra, inte minst gällande a-kassan och sjukförsäkringen.

Urgröpt modell
Försämringar som ska bekosta orättvisa skattesänkningar. Det finns en stor oro över att kollektivavtalsmodellen gröps ur och att maktbalansen mellan arbetsmarknadens parter förskjuts ytterligare till arbetsgivarpartens fördel. Förr stod hamnarbetarna i Göteborgs hamn varje morgon utanför grindarna i hopp om att bli en av de utvalda som fick arbete för dagen.

I dag sitter människor i stället hemma vid telefonen i hopp om att någon ska ringa och erbjuda några timmars arbete. Anställda i bemanningsföretag behandlas ofta som andra klassens anställda och många utnyttjas utom fackets kontroll, inte minst ungdomar. I dag finns ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden. När högerregeringen är klar med sina försämringar riskerar vi även ha ett C-lag.
Ett C-lag som också omfattar före detta LO-medlemmar.

Kan glömma kollektivavtal
Globaliseringens avigsidor gör sig mer och mer påminda. Det senaste budet är att arbetslösa ska tvingas ta jobb i andra länder. Där gäller helt annan lagstiftning. Rättigheter de tidigare haft som svenska medborgare gäller inte längre och krav om kollektivavtal kan de glömma. EU-kommissionen avvisar kravet från Europafacket, om en lag för att definiera och skydda viktiga sociala tjänster och vi har precis förlorat Vaxholmskonflikten i EU:s domstol. Det internationella fackliga samarbetet måste stärkas. I
tuffa tider behöver vi en stark ledare som agerar och visar handlingskraft.

Wanja, låt inte oss medlemmar tappa hoppet och tron på den gemensamma styrkan. Fackföreningen måste återerövra agendan och visa att vi kan och att vi vill driva våra frågor. Visa att även du är orolig och förbannad. Säg som det är. Att varje medlem som lämnar facket är ett misslyckande för oss alla. Visa att varje enskild medlem är behövd. Visa att facket är viktigt – på riktigt.

Läs också: Wanjas svar "Alla orättvisor ska bekämpas", 19/12 2007

Anna Udén
IF Metall Göteborg

Nicklas Eriksson
Fastighetsanställdas förbund avd 2
Skriv ett e-postbrev till redaktionen