Kommunals blockad skulle tvinga Curanda att teckna kollektivavtal. Men efter snart ett år fortsätter företaget som vanligt, och ägaren ser fördelar med blockaden.
– Nu får jag inte anställa personal som är med i facket, och det är ju positivt för mig, säger hon.

Sedan januari i år är hemtjänstföretaget Curanda i Nacka utanför Stockholm försatt i blockad för att det vägrar att teckna kollektivavtal med Kommunal.

– Just nu påverkar blockaden mig inte alls, säger ägaren Pirjo Leppiaho Tuunainen. Jag har bara en anställd som är med facket, vad jag vet. Hon får inte jobba övertid, men annars tänker jag inte på den.

Använder facket som argument
Blockaden omfattar inte bara övertid utan också nyanställningar. Det tycker Pirjo Leppiaho Tuunainen till och med är positivt.

– Jag anställer inga fackmedlemmar. Jag säger att facket förbjuder mig att göra det, så på så sätt är det bra.

Kommunal bär också skulden till att Pirjo Leppiaho Tuunainen inte vill ha anställda som är med i facket, säger hon. Förbundet har nämligen stämt Curanda i Arbetsdomstolen för brott mot medbestämmandelagen. Enligt lagen måste arbetsgivare lämna viktig information till fackföreningar som har medlemmar på en arbetsplats, även om kollektivavtal saknas.

– Om min personal inte är med i facket behöver jag inte informera facket alls. Det är klart det är bättre för mig.

Liza di Paolo Sandberg, ombudsman på Kommunals förbundskontor blir upprörd när hon hör hur Curanda resonerar.

– Det är ju fruktansvärt. Det är skrämmande att det finns sådana företagare på svenska arbetsmarknaden.

Verkningslös åtgärd
Hon tycker själv att blockaden borde omfatta både medlemmar och organiserade. I vanliga fall brukar anställda som utför blockerat jobb hamna under hård press från fackliga kollegor, men eftersom det knappt finns några kommunalare på Curanda blir stridsåtgärden i det närmaste verkningslös.

– Vi vet faktiskt inte om vi spelar ni arbetsgivaren i händerna. Det här är en ny situation för Kommunal. De allra flesta tecknar avtal med oss frivilligt, men hon är så envis och under tiden som blockaden pågått har hon lyckats få bort de flesta av våra medlemmar.

Liza di Paolo Sandberg säger att förbundet har diskuterat sympatiåtgärder, men än så länge inte enats om något. Vid andra
blockader kan varuleveranser och sophantering stoppas, men eftersom Curanda är ett hemtjänstföretag finns det ingen arbetsplats att rikta åtgärderna mot. Personalen jobbar i kundernas hem och privatbostäder kan inte blockeras. Det går inte heller att stoppa leveranserna av material eftersom det kan ses som samhällsfarligt.

– Det är svårt att hitta sympatiåtgärder som får effekt, och en strejk får ju ingen effekt alls med så få medlemmar, säger Liza di Paolo Sandberg.

Kommer aldrig skriva under
Tills vidare flyter blockaden på utan att märkas. Blockadvakterna som stod utanför Curandas kontor varje morgon det första halvåret syns inte längre till, och trots att medierna, med Kommunalarbetaren i spetsen, rapporterat om missförhållanden på företaget så fortsätter verksamheten i princip som om inget hänt.

Pirjo Leppiaho Tuunainen säger att hon aldrig kommer att skriva under något kollektivavtal.

– Det är ett frivilligt avtal och facket kan inte tvinga folk att göra något som är frivilligt.

Kommunal kan inte heller ge upp. För facket handlar blockaden om mer än bara ett enstaka företag. Den svenska modellen med starka parter som själva reglerar arbetsmarknaden kräver att företag tecknar kollektivavtal.

– Vi kan inte backa nu. Det går bara inte. Vi får fortsätta att diskutera ytterligare aktioner, säger Liza di Paolo Sandberg.

FAKTA: Snårig bransch
Curanda är det första hemtjänstföretag som Kommunal försatt i blockad. Pilotfallet skulle få övriga företagen i den nya, snabbväxande branschen att teckna avtal. I Nacka har 12  av 48 hemtjänstföretag kollektivavtal.

Läs också: artikeln "Den som protesterar får sparken", 7/12 2007