/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/hundfik_2_4707.jpg
Vad ska jag äta i dag? Den grekiska gatuhunden King är Kates egen. Att matte driver hundkafé tycker han är utmärkt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

– En kaffelatte och en lever- och morotskaka.
På Himmelska hundar i Stockholm får både tvåbenta och fyrbenta gäster hembakat.

Gästerna springer fram till kaféets disk och skäller så fort de kommer in. Nosar trycks mot glasrutan som skyddar de nygräddade hundkexen.

– Kakorna med lever och morötter är smaskens, konstaterar Peggy Marx.

Det är tredje gången hon besöker kaféet med sin ettåriga westie Douglas. Han brukar vara kräsen när det gäller mat, men nu mumsar han med god aptit och sträcker sedan förnöjt  ut sig i soffan bredvid matte. Nedanför snokar schnauzervalpen Wilda omkring under borden. Hon är bara åtta månader men redan stamgäst.

– Det är en bra skola för henne att vara här. Hon får träffa andra hundar och det händer alltid något skojigt, säger Wildas matte Marie Krusell.

Känner igen sig
Hon har rest från andra sidan stan för att äta en grillad macka och berättar att Wilda drar mot kaféet så fort hon kommer upp från tunnelbanan.

– Hon vet vart vi ska, och har väldigt bråttom.

Hundkaféet på Östermalm i Stockholm har funnits i drygt ett år, och själva idén är att hundmänniskor ska kunna träffas tillsammans med sina hundar, säger Kate Silverek som driver kaféet. Hon är själv hundägare och saknade ett ställe att gå till efter promenaderna. Kaféet är också en samlingsplats för människor som bryr sig om hundar och andra djur. 

På disken trängs protestlistor mot allt från pälsindustrin till djurhanteringen i Asien. Engagemanget är viktigt för Kate, liksom att leva som hon lär. Därför släpps inga människor i päls in på kaféet, och tvåbenta gäster serveras bara vegetarisk mat. Hundarna får äta kött eftersom de är rovdjur. Förutom kexen är mezetallriken med smårätter som ost, leverpastej och blodpudding bästsäljaren på menyn. Dessutom är hundtårtan populär, men den serveras bara till födelsdagshundar som bokat in ett kalas.

Van vid olyckor
– Nej! Nej, sa jag!

Peggy kastar sig bestämt ner på golvet.  Douglas står på tre ben och har precis börjat kissa på soffbenet.

– Jag hann nästan. Det kom bara tre droppar.

Kate övertygar Peggy om att det inte gör något. Golvet är av tåligt laminat och lätt att hålla rent. Tanken är att hundarna ska få röra sig fritt i lokalen. Längst in finns hundkorgar för de trötta och en butiksdel med leksaker och hundgodis. Mycket står i perfekt noshöjd. 

– Visst har det hänt att hundar snattat, men då brukar ägarna betala. Och vi har det allra godaste högst upp dit hundarna inte når, säger Kate och pekar på en rad torkade djurdelar som ser äckliga ut för tvåbenta, men som får hundar att dregla.

Tvåbenta fyllehundar
Det händer att gästerna, liksom Douglas, kissar på golvet eller börjar slåss, men det sker förvånansvärt sällan, enligt Kate Silverek.
Att hon ständigt får småskäll stör henne inte heller. Hon är van. På kvällarna jobbar hon fortfarande extra på sitt gamla jobb som dörrvakt på krogen.

– Tvåbenta fyllehundar beter sig betydligt sämre än vanliga hundar. Här får jag så mycket kärlek och glädje tillbaka, säger hon och vinkar hej då till Wilda, som motvilligt följer sin matte mot dörren.

Läs också: 14 recept på olika sorters hundmat- och snacks