/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/kallenberg_2_4707.jpg
Lena Kallenberg. Foto: Scanpix.

ROMAN. Det är år 2014. I Gliwice i södra Polen lever Elena och Marek med sonen Janek. En lycklig familj, men fattig. Marek har fått sparken från bilfabriken sedan han deltagit i en facklig aktion mot försenade löneutbetalningar. Nu är han svartlistad, letar fynd på soptippen och pendlar till Sverige för olika påhugg.

Elena och Marek i Lena Kallenbergs roman Elena och Europa tillhör förlorarna i ”det nya Europa”, de som inte sugits upp i den nya medelklassen. Fri rörlighet på arbetsmarknaden betyder för männen bärplockning eller tunga och farliga jobb utan social säkerhet, och för kvinnorna bordellen. Också den fysiska miljön är till försäljning: Västeuropa dumpar sitt giftavfall på polsk mark. Gliwice ligger i Svarta triangeln, ett ekologiskt katastrofområde där svenska Vattenfall bedriver rovdrift på brunkol. Janek hostar som alla andra barn i kvarteret, och när han får diagnosen KOL är det ingen som förvånas.

Beklämmande präktigt
I parallella kapitel skildras Mareks och Elenas liv i Sverige och Polen. Marek får jobb vid tunnelbygget i Hallandsåsen. På kvällarna samlas arbetskamraterna i husvagnen kring vodkan, ukrainare, rumäner, polacker, kazaker, och diskuterar livligt det märkliga land de hamnat i. Sverige sett genom de andras ögon framstår som beklämmande präktigt: det präglas av en skygglappsmentalitet och av skenhelig idealism.

Den senare förkroppsligas av fackkarriäristen Jenny som kommer på inspektion och kräver mikrovågsugnar i lunchrummet. Hon blir Mareks älskarinna i förskingringen, men det är med en ambivalent ömhet han famnar henne – hon förstärker snarare hans längtan efter den sköna Elena. Lena Kallenberg dröjer vid Jennys ovårdade yttre och brist på traditionell kvinnlighet – den blir ett tecken för hennes övertag över honom.

Vägrar sälja sig
Elena kämpar på med vardagen på sitt håll. Hon hämtar kraft i sin katolska tro. Hon börjar sy gardiner åt Ikea, som tredje hands underleverantör. Hon vägrar att prostituera sig som hennes tre systrar gör. I stället blir hon miljöaktivist.

Elena och Europa är en spännande historia även om språket stundtals dignar under tyngden av den komplexa intrigen. Här finns till exempel en historisk utvikning om Mareks farmor som kunde blivit en roman i sig. Men tack vare Kallenbergs öga för subtila skiftningar i Mareks och Elenas tankevärldar infinner sig ändå en lätthet. Och skildringen av deras rakryggade överlevnadsförmåga i ett korrumperat framtida Europa blir faktiskt upplyftande.

Titel: Elena och Europa
Författare: Lena Kallenberg
Förlag: Leopard Förlag

Cecilia Annell
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen