/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/carina_lindfelt_1_4407.jpg
– Mina förebilder är människor som brinner för sina idéer och vågar kämpa för dem, säger Carina Lindfelt, som är ny chef på Svenskt Näringsliv med ansvar för arbetsmarknads- och förhandlingsfrågor, det vill säga de frågor som vice vd Jan-Peter Duker ansvarat för. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Reglerna för arbetsrätt och arbetsmiljö är alldeles för krångliga. De behöver förenklas så att de blir tydliga. Ingen ska behöva fråga för att förstå.

Carina Lindfelt är sedan knappt två månader ny chef för arbetsmarknads- och förhandlingsfrågor hos Svenskt Näringsliv, och hon brinner för regelförenklingar. Hennes avdelning sysslar i stort sett med alla arbetsgivarfrågor – och det betyder bland annat arbetsrätt, arbetsmiljö, förhandlingar, a-kassan och jämställdhet. Carina Lindfelt utmålas som förhandlingschefen Jan-Peter Dukers efterträdare, och den som ska ta över i nästa avtalsrörelse.

Som chefsjurist på Ams deltog hon i en två dagar lång utbildning om systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Trots att jag är jurist räckte utbildningen inte för att jag skulle förstå ordentligt. Nu vet jag att det finns både lag och gott om föreskrifter. Det jag har sett säger mig att det finns all anledning att se över arbetsmiljöbestämmelserna.

Tidsödande tvist
En grundtanke för henne är att ett litet företag ska klara att hantera gällande regler. Hon tycker att det är för svårt att säga upp någon som inte passar in på en arbetsplats. Enligt henne är det är så gott som omöjligt att säga upp någon utan att hamna i en tidsödande tvist. Hon beskriver det som att det är lättare att skiljas från sin partner än att säga upp någon från ett jobb.

Carina Lindfelt säger att det kan handla om anställda som skapar en egen kultur, använder datorn och telefonen för privata saker som att spela på hästar och surfa på ”olämpliga” hemsidor.

– Det finns också personer med andra problem som alkohol eller sjukdom. Det är näst intill omöjligt att säga tack och adjö till dem. På ett litet företag kan det ta enormt mycket tid och kraft.

På Ams satt hon med i personalansvarsnämnden, som hade runt 50 ärenden varje år. Några avskedades och många fick varningar. Anställda med alkoholproblem hamnade i personalansvarsnämnden först efter tre fyra års utredning. Hon säger att företag drar sig för att anställa eftersom det är så svårt att säga upp personal som inte fungerar på arbetsplatsen. Dessutom anser hon att anställningsformerna inte är tillräckligt flexibla. Det borde vara lättare att anlita personal under en kortare tid för företag som det passar bättre.

Sandkakor på jobbet
Carina Lindfelt är uppvuxen i Värnamo. Morföräldrarna betydde mycket för henne. Morfar var gjuteriarbetare, och han var med och startade ett gjuteri. Som delägare i företaget fortsatte han arbeta i gjuteriet. Och som liten tyckte hon det var skoj att morfar lekte med sandkakor på jobbet – egentligen tillverkade han gjutformar i sand.

Som domare i hovrätten upprördes Carina Lindfelt när någon behandlades felaktigt. Hon berättar om en son som hade ansvar för sin mors ekonomi – och hon fick inte ens pengar för att köpa schampo. På finansdepartementets finansmarknadsavdelning var hon med och skrev lagtexterna som reglerar Riksbankens oberoende ställning och reglerna för att avskaffa bankernas inlåningsmonopol.

Som chefsjurist på Arbetsmarknadsstyrelsen var en del av hennes arbete att se till att bestämmelserna passade verkligheten. Under ett år skrevs Ams författning om 32 gånger. Men även om Carina Lindfelt nu utmålas som Jan-Peter Dukers efterträdare är det inget som hon själv vill bekräfta. Visserligen är hon avdelningschef för de frågor som Jan-Peter Duker ansvarat för tidigare, men han är kvar på Svenskt Näringsliv och det är inte bestämd när han ska pensioneras.

För grön
Hon förklarar att inget är sagt om att hon ska delta i framtida förhandlingar. Hon är alldeles för ny på jobbet för att vara med i de kommande diskussionerna med LO och PTK om ett nytt huvudavtal. Carina Lindfelt beskriver sig som chef för de 18 personerna på avdelningen, och säger att det är jobbet som hon håller på att sätta sig in i. Carina Lindfelt är försiktig och vill inte uttala sig om övergripande frågor.

Avtalsrörelsen har hon ingen uppfattning om. Jämställdhetspotten är hon inte insatt i. Löneskillnader mellan män och kvinnor vill hon inte resonera om, mer än att hon tycker att personer med jämförbara jobb ska ha lika lön och att lönesättning bör utgå från prestation.

– För löneutvecklingen kan det dessutom vara bra att byta jobb ibland, säger hon.

FAKTA: Carina Lindfelt
Jobb: Chef för Svenskt Näringslivs avdelning för arbetsmarknadsfrågor och förhandlingsservice sedan den 1 september.
Ålder: 43 år.
Familj: Man och en son på tre och ett halvt år.
Bor: Villa i Lahäll, som är en del av Täby.
Inkomst: ”Det talar jag inte om. Bättre än som chefsjurist på Ams i alla fall.”
Utbildning: Jur kand.
Senaste film: The Queen med Helen Mirren.
Senaste bok: Läser nationalekonomi och ledarskapslitteratur i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram.
Senaste semester: Var i Skåne där mor bor. Seglade, men sonen vill inte segla några längre sträckor.
Röstar i riksdagsval: ”Det är min hemlighet. Jag har varit ganska trogen ett parti.”
Relation till facket: Är med i Jusek och ska vara kvar i facket.