LO har ställt sig bakom den fackliga maningen om bojkott av Burma. Hundratals multinationella företag uppmanas av internationella ITUC att lämna landet som sedan 1960-talet leds av en militärjunta som brutalt bryter mot mänskliga rättigheter.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin uppmanar också försäkringsbolagen Afa och AMF att se över sina aktier i det franska energibolaget Total som finns på ITUC:s lista över företag som uppmanas lämna landet.

Den fackliga kampanjen ska fokusera på fem företag från lika många sektorer, varav en är oljan. Företag som lyfts fram är Caterpillar, USA, China Naional Petroleum, China National Offshore Oil, Daewoo, Korea, Gas Authority of India, Glaxo Smith Kline, Storbritannien, Swift, Belgien, Total, Frankrike.

Fler stora indiska, kinesiska, koreanska företag inom olje- och gasområdet finns på listan. Burma är rikt på naturtillgångar som just olja och gas.

LO är annars skeptiskt till den här typen av sanktioner.

Varför ska facken slå till mot just Burma när så många andra länder i världen bryter mot mänskliga rättigheter?

– Burma har systematiskt använt slavarbetare. I årtionden har situationen i landet behandlats av FN-organet ILO samt ett stort antal olika organisationer för mänskliga rättigheter utan att någonting har hänt, säger Keth Thapper, LO:s internationella enhet.

– Om det sker en kraftsamling som drabbar ekonomin hårt kanske övergången till demokrati kan ske snabbt och företagen kan återvända till Burma. Problemen är Kina och Indien som anser att europeiska länder inte ska lägga sig interna angelägenheter.

Vilka svenska företag finns uppsatta på listan?

Keth Thapper nämner bara ett svenskt företag, resebyrån Läs och Res, som hon anser ska sluta resa till Burma.

Eric Olofsson, ansvarig för Burma på Läs och Res, säger att en resa i november är inställd och att det är möjligt att också resan i vår ställs in. Just nu är det klokt att inte åka dit eftersom militärerna slagit till hårt och brutalt, anser han.

Men han är skeptisk till att just Burma ska drabbas av sanktioner.

– Många länder i världen bryter mot mänskliga rättigheter men har för stor ekonomisk betydelse för västvärlden. Jag tänker på länder i arabvärlden och Kina för att bara nämna några, säger Eric Olofsson.

– De som får del av vårt resande i Burma är människor i små och lokala verksamheter. Därför är det märkligt att LO pekar ut oss.

Tanken är att facken inom ITUC ska agera i sina olika länder och försöka påverka sina regeringar. Keth Thapper har formulerat ett brev till svenska regeringen om att stödja kampanjen Lämna Burma nu.

FAKTA: Världsfacket
ITUC uttyds International Trade Union Confederation. Världsfacket har cirka 168 miljoner medlemmar i 153 länder.

Läs också: mer om hur LO arbetar fackligt globalt

Läs också: mer om ITUC på organisationens egen hemsida