Utan kollektivavtal – sämre arbetsmiljö. Därför behövs en märkning av krogar med avtal, anser Hotell- och restaurangfacket.

I dagens brev till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin välkomnas ett samarbete om märkning av bra arbetsmiljö på landets krogar.

Facket anser att gästerna ska erbjudas en möjlighet att välja restauranger som har ”schysta villkor för de anställda”.

– Vår entydiga erfarenhet är att restauranger som saknar kollektivavtal också erbjuder sämre arbetsmiljö, säger förbundsordförande Ella Niia i ett pressmeddelande.

– Eftersom arbetsmarknadsministern visat ett intresse för märkning av arbetsställen med schysta villkor vill vi gärna inleda en dialog om hur en märkning av restauranger med kollektivavtal skulle kunna se ut, säger hon.

I augusti föreslog ministern att Sverige ska gå i danska fotspår och införa en märkning som står för någonting positivt. På så sätt skulle arbetsmiljö bli mer än bara regler och kontroller.

Under en konferens med parterna ställde sig Svenskt Näringsliv positivt medan LO antog en mer skeptisk hållning och påminde om besparingarna på Arbetsmiljöverket och nedläggningen av Arbetslivsinstitutet.