/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/jordgubb.jpg
Jordgubbsplockning kan vara ett första sommarjobb, här pågår skörden i Mörbylångadalen på Öland. Foto: Maths Bogren

Trenden var tydlig redan i början av året. Många arbetsgivare var tidigt ute och sökte sommarjobbare redan i januari. De flesta anmälde lediga jobb i februari.

Årets sommarjobb är fler än för vart och ett av åren sedan 1990-talets start. Dessutom finns det ett stort mörkertal.

– Många av sommarjobben för ungdomar tillsätts utan vår medverkan eftersom de förmedlas via personliga kontakter, säger Ams prognoschef Tord Strannerfors till TT.

De flesta jobben finns inom detaljhandeln, restaurangbranschen, turismsektorn och kommunernas omsorgsverksamhet, men även den expansiva it-sektorn har stort behov av vikarier under semestrarna.

Ett tecken på att marknaden för sommarjobb är ovanligt het i år är också att LO:s hjälptelefon redan under maj tagit emot dubbelt så många samtal som föregående år.

– Med tanke på att sommarjobben knappast börjat i maj månad är antalet samtal förvånansvärt stort, säger LO:s ungdomssekreterare Markus Kristiansson. En anledning kan vara att fler arbetsgivare än tidigare inte har kunskap om vad som gäller. Eller också är det helt enkelt så att ungdomarna ser om sitt hus på ett annat sätt än tidigare.

FAKTA FÖR SOMMARJOBBARE: Viktigast att tänka på
• Se till att du får ett anställningsbevis. Det är ett avtal som du och din arbetsgivare gör. Där ska det bland annat stå: hur mkt lön du ska ha, dina arbetsuppgifter, hur lång din arbetstid är per dag eller vecka.

• Se till att du är försäkrad. Om du jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal, kontrollera då att din arbetsgivare betalar in försäkringar för dig.

• Rätt ålder på rätt plats: Arbetsmiljölagen säger vad du får och inte får göra om du är under 18 år.

• Om du tjänar mindre än 17 100 kronor behöver du inte betala någon skatt. Men då måste du fylla i en blankett från skatteverket.

• Glöm inte semesterersättningen, den är på minst tolv procent av lönen. Det har du rätt till.

• Lön ska alltid vara pengar på kontot, aldrig biobiljetter eller en resa.

• När du har slutat din anställning, be då om arbetsintyg. Vad du har haft för anställning, vad du har gjort och så vidare. Bra att ha när du söker nya jobb.