/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/semest.jpg
Anna och Anton Malmberg har ägnat timmar åt att välja och planera åreets byte av semesterbostad tillsammans med Karin, 11, och Sam, 8. Foto: Lars Forsstedt

Familjen Malmberg i Stockholm ska snart börja packa för årets semester. I juli byter de hem med en familj i södra Frankrike. Under två veckor bor de i ett hus i en fransk by samtidigt som den franska familjen tar över lägenheten i Stockholm.

Årets byte är familjens sjätte, och de har bara positiva erfarenheter av att byta bostad på semestern.

– Det är ett spännande sätt att resa. Man hamnar på otippade och udda ställen utanför de kända semesterstråken. Och det blir billigt, eftersom man bara betalar för själva resan, säger Anton Malmberg.

Allt finns – även katt
Han tycker också att det är praktiskt att flytta in i ett hem där allting finns. Det är enklare att laga mat då det redan finns basvaror och kryddor, och packningen blir lättare när man kan tvätta på semestern. Dessutom är det spännande att se hur andra bor och ta del av deras liv.

 I Tyskland fick familjen Malmberg inte bara sköta bytesfamiljens hus, fem katter ingick också i bytet.

– Barnen tyckte det var jätteroligt att ta hand om dem. Det var en bonus.

Alla kan byta
Familjen Malmberg har ordnat semestrarna via Intervac, som är en av de äldsta bytesorganisationerna. Intervac har 20.000 medlemmar i 50 länder och runt 900 i Sverige. Bytarna kommer i kontakt med varandra via en databas på nätet.

Margareta Gemfeldt drog igång verksamheten i Sverige på 1950-talet och har själv gjort 24 byten under åren. Hon säger att alla kan byta bostad, oavsett var och hur man bor.

– Folk vill framförallt uppleva något annorlunda. Bor man i centrala Paris är det väldigt annorlunda och intressant med landsbygden i Lappland. Allt går att byta, men det krävs att man är aktiv och tar kontakt med folk, säger hon.

Oroliga i början
Förstagångsbytare är ofta oroliga för att deras eget hem ska förstöras, enligt Margareta Gemfeldt, men hon har aldrig hört talas om att det har hänt.

– Folks bästa egenskaper kommer fram vid ett byte. Man bjuder generöst ut sitt hem och då är man försiktig med andras.

Inte heller familjen Malmberg har några negativa erfarenheter av bytena. Inget har försvunnit eller gått sönder i deras lägenhet.
Dessutom brukar familjerna mejla varandra före bytet så att de lär känna varandra. De brukar också lämna namnet till en granne som kan hjälpa till om något skulle hända, eller om gästerna behöver hjälp.

– Vi är inte oroliga. Hittills har alla varit positiva kontakter, och vi har fått uppleva saker vi inte skulle ha gjort om vi rest på nåt annat sätt, säger Anton Malmberg.

FAKTA: Så fixar du bytet
Flera organisationer arrangerar semesterbyten av bostad. De flesta har en hemsida på nätet där medlemmarna lägger ut uppgifter om sitt eget boende och vad de söker. Medlemmarna tar själva kontakt med varandra och ordnar bytet. Medlemskapet kostar från 700 kronor för tolv månader och obegränsat antal byten.

FAKTA: Tips för bytare
• Var aktiv och var ute i god tid. Ju öppnare du är för förslag desto större chans att du får till ett bra byte.
• Ha regelbunden kontakt med dem du ska byta med innan bytet sker. Du får tips på vad de kan vara intresserade av att se och göra när de bor i din bostad. Du får också tips på vad du kan göra i deras land.
• Gör en pärm med information om hur allt fungerar i ditt hem. Lämna också tips på vad som finns att se och göra i området, kartor och broschyrer. Skriv även ner kontaktuppgifter till en granne eller vän om familjen har några frågor.
• Gör upp i förväg om vad som ingår i bytet, till exempel bil och telefon.
• Städa noga och gör plats i en garderob så att gästerna kan packa upp. Köp gärna hem lite mat så att gästerna känner sig välkomna.

Titta också: På Intervacs hemsida
Titta också: På Homelinks hemsida