En kvarts miljon människor har lämnat a-kassan sedan årsskiftet. Nu överväger flera a-kassor att gå till inkassoföretag för alla dem som slutat betala in avgiften.

Nu kan efterräkningen komma för alla som struntade att betala a-kasseavgiften men inte lämnade in sin utträdesansökan. Flera a-kassor överväger att lämna över sina krav till inkassoföretag.

Hotell- och restaurangfackets a-kassa är en av dem.

– Jag var tidigare emot att gå till inkasso men vi får allt mer information som tyder på att vi måsta betala in dessa pengar till staten, säger Anna-Lena Lundh, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

Fört dyrt att strunta i obetald avgift
Tidigare har den som inte betalt sin a-kassa på tre månader avregistrerats automatiskt. A-kassorna har då själva tagit den ekonomiska smällen och täckt upp för medlemmarna och betalt in till staten.

Men i och med de många avhoppen och höjningen av avgiften till a-kassan anser allt fler a-kassor att de inte längre har råd att täcka denna kostnad.

För Hotell- och restauranganställdas a-kassa handlar det nu om sex miljoner kronor som måste in till staten.

Fortsatt ras
Samtidigt visar ny statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, att medlemsraset i a-kassan fortsätter.

Endast i maj lämnade nästan 29 000 a-kassan. Det innebär att antalet medlemmar i sjunkit med nästan 242 000 sedan årsskiftet då medlemsavgiften höjdes kraftigt och många av dessa har bara slutat att betala in sina avgifter och har inte i formell mening lämnat a-kassan.

Det finns olika spekulationer om vilka det är som väljer bort a-kassan.

– Vi kan inte säga exakt vilka det är men en hypotes är att det är personer som har säkra anställningar och ligger nära pensionsåldern. Det kan även vara de som har svagast ställning i samhället och inte anser sig ha råd att betala in avgiften, säger Bo Lundgren, tillsynschef på IAF.