/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/socbidr2.jpg
Per Löfven hoppas på jobb som kock, men måste själv ordna praktikplats innan han får utbildning. Och praktikplats är svårt att få utan utbildning… Foto: Fredrik Sandberg

Sommarvärmen pressar på. Vid det röda tegelhuset till höger om stationen står luften stilla och det är mer än 30 grader i solen. Inomhus där Pär Löfven och Linnea Wilson sitter och söker jobb är temperaturen behaglig i de luftkonditionerade lokalerna.

Pär sa upp sig från jobbet på Icalagret där han vantrivdes.

– Det är första gången jag är arbetslös. Tidigare kunde jag inte föreställa mig att jag skulle bli utan jobb men så blev det så här, säger han.

Linnea slutade som försäljare av telefonabonnemang.

– Jag vill inte pracka på folk saker som de inte vill ha, säger hon.

Riskerar bidraget
Varje morgon måste Pär och Linnea skriva upp sig på en närvarolista. Om de inte kommer riskerar de att bli av med socialbidraget.

Projektet som startades av den borgerliga alliansen i Västmanland är nytt från och med januari i år. Alla socialbidragstagare som inte har arbete men kan jobba måste gå till Jobbcentrum. I framtiden kan kravet, enligt kommunen, utökas så att alla arbetslösa måste gå dit.

Den kommunala satsningen drogs i gång efter att Ams skurit ned antalet åtgärder. Tidigare betalade staten, men nu är det kommunen själv som står för kostnaden.

På Jobbcentrum finns coacher som ska hjälpa de arbetslösa att skriva ansökningar, söka praktikplatser och träna på anställningsintervjuer.

Lite tveksam
Pär är tveksam till hur mycket hjälp projektet ger i hans jobbsökande.

Drömmen är att bli kock. På arbetsförmedlingen säger de att han själv måste ordna en fyra månader lång praktikplats innan han kan gå en arbetsmarknadsutbildning. Men praktikplatser är svåra att ordna om man inte går någon utbildning.

Det blir en sorts moment 22-situation.

Pär hoppas ändå att han ska få hjälp att hitta en praktikplats.

Ger rutiner
Han ser en fördel med kommunens program.

– Det är bra med vardagliga rutiner. Nu kan jag inte ligga och sova till elva på mornarna. Här finns även skrivare och frimärken vilket är bra då man söker jobb, säger han.

Framför datorn
Linnea har bara varit på Jobbcentrum i två veckor. Hon hoppas hitta en tjänst inom vården eller som städare och finkammar arbetsmarknaden.

– Sex timmar om dagen sitter jag framför datorn, säger hon.

Hon surfar runt på arbetsförmedlingen och andra sajter där det finns platsannonser.

Som mest har hon sökt 14 arbeten på en dag.

Med den takten finns de snart inga fler lediga jobb att söka, men då skickar hon i stället in intresseanmälningar till arbetsgivare eller sätter sig ned och läser en bok om hur man söker arbete.

Sommarjobb
Linnea fick tidigare via arbetsförmedlingen möjlighet att läsa in en gymnasieutbildning och började på en folkhögskola. Men det fungerade inte med studierna och hon hoppade av.  Hon tycker att det passar henne bättre att söka arbete direkt, utan att studera.

Då LO-Tidningen träffar henne har hon precis fått ett sommarjobb på ett äldreboende.

– Det är jättebra. Jag hoppas att jag kan få in en fot där så att jag kan få ett jobb till hösten, säger hon.

Läs också: Socialbidrag vardag för arbetslösa