/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/perj2.jpg
Den sparkade klubbordföranden Per Johansson fick stöd på en manifestation i Stockholm efter domen i AD som gick honom emot. Foto: Anders Wiklund

Veolia, tidigare Connex, hade rätt att avskeda klubbordförande Per Johansson från jobbet som tunnelbaneförare. I dag, onsdag, kom domen i det uppmärksammade målet.

Det var upprörda känslor i Sekos klubb 119 efter att facket förlorat det uppmärksammade målet i Arbetsdomstolen.

– Det här är en politisk, moralisk dom som vänder sig mot alla fackliga företrädare som kämpar ute på arbetsplatserna, sa Per Johansson, numera hedersordförande i fackklubben, efter att domen meddelats.

Han fick hösten 2005 sparken från sitt jobb som tunnelbaneförare. Arbetsgivaren Connex, i dag Veolia, anklagade honom för illojalitet och kränkande behandling av medarbetare och chefer.

Påpekade brister
Per Johanson, som då var klubbordförande, nekar till anklagelserna. Han och Seko anser att den verkliga orsaken till avskedandet var att han som förtroendevald kritiserat företaget och i medier påpekat säkerhetsbrister i tunnelbanan.

– Det här handlar inte om mig. Det handlar om yttrandefrihet, demokrati på arbetsplatsen och säkerheten både för de anställda och för alla som befinner sig i tunnelbanan, säger Per Johansson.

Uppträtt hotfullt
Arbetsdomstolen anser dock att fallet handlar om Per Johanssons uppförande, och gick där helt på arbetsgivarens linje.

I domen slås det fast att Per Johansson uppträtt hotfullt och kränkande. Företaget hade därför laglig grund för avskedandet. Två av domstolens ledamöter reserverade sig mot domen, och ansåg att företaget inte borde ha avskedat, utan sagt upp Per Johansson.

Facket ansåg att fallet handlade om yttrandefrihet, men den aspekten behandlas inte i domen. Domstolen går inte in på om Per Johansson haft rätt att kritisera företaget.

– Jag är ytterst förvånad över att Arbetsdomstolen i sin dom inte ens berör yttrandefrihetsfrågan trots att vi tog upp den i domstolen, säger Pierre Sandberg som är ordförande i Sekos klubb 119.

Till Europadomstolen
Per Johansson vill nu driva frågan som ett fall om yttrandefrihet i Europadomstolen och han får stöd inte bara av sin klubb, utan även av det internationella koncernfacket i Veolia.

– Företagsrådet har diskuterat yttrandefrihetsfrågan. Om inte Seko vill betala så att Per kan driva fallet till Europadomstolen kommer vi att sätta igång en internationell manifestation och driva en insamling, säger Pierre Sandberg.

Torborg Chetkovich, divisionschef vid Veolia Transport Stockholm, är nöjd med att företaget fick rätt att sparka Per Johansson – men ser egentligen ingen vinnare i situationen, enligt TT.

– Nu ska vi tillsammans med våra fackliga organisationer skapa ett ännu bättre arbetsklimat, säger hon.

Läs också: Sparkad fackbas går vidare
Läs också: Avskedad försvarar sig i rätten