/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/vallentuna0531.jpg
Sektionsordförande Ingrid Karlsson från Kommunal åker runt till arbetsplatser för att informera om nya avtalet. Lisa Johansson och Eva Bauer på köket i Hjälmstaskolan tycekr att branschens löner är för låga – men att avtalet är ett steg i rätt riktning. Foto: Thérese Ny.

Bland kaffekopparna och fatet med falsk toscatårta ligger informationsblad från Kommunal utspridda, om nya avtalets ”rejält höjda löner”. Men där ligger också en vädjan från enhetschefen om besparingar: ”en krona här och en krona där kan göra underverk”.

Bara några dagar har gått sedan Kommunal och arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting har gjort upp om nya löner för Lisa, Erika, Lena och de andra kvinnorna i köket på Hjälmstaskolan i Vallentuna, liksom för 400.000 andra kommunalt anställda.

Vid tidigare besök från LO-Tidningen har kokerskan Lisa Johansson stått på sig: 1.000 kronor i påslag om året måste de ha.
Nu funderar hon över hur de 840 kronorna känns.

– Jag trodde nog inte att förhandlingarna skulle komma så här långt, säger hon till slut.

– Jo, det känns positivt, fastställer hon.

Tid att planera
”Fuskpensionären” Barbro Lundgren, som gick vid 63 efter 30 år i branschen men som gärna vikarierar när det behövs, är också nöjd. Första årets fasta påslag ger arbetsgivarna tid att planera.

– Nu kan de inte komma och säga att det inte finns pengar i budgeten, säger hon.

När hon själv slutade för drygt ett år sedan hade hon 14.700 kronor – om hon hade haft en heltid. Men med sextimmarsdag och upphållstjänst för lov landade lönen på 9.900 kronor, före skatt.

– Jag haft tur att jag haft en man. Som ensamstående hade jag aldrig klarat mig, säger hon.

Ingrid Karlsson är sektionsordförande för Kommunal i Vallentuna. Hon och Ann-Sofie Sätterlund, som arbetar fackligt två dagar i veckan och resten på en annan skola i Vallentuna, är på besök i personalrummet på Hjälmstaskolans kök. Den här veckan försöker de åka till så många arbetsplatser som möjligt. Uppsökeriet är planerat sen tidigare, men det sitter fint att samtidigt kunna dela ut informationsblad om det färdiga avtalet: ”Rejält höjda löner en seger för Kommunal”.

Tidiga morgnar
De är jättenöjda. Och glada över att slippa en konflikt. Förra gången, 2003 när över 70.000 kommunanställda togs ut i strejk och sammanlagt 700.000 arbetsdagar gick förlorade, var administrationen stor. Många tidiga morgnar blev det för fackligt engagerade i Vallentuna kommun, där anställda varslades tidigt.

Men när strejken blåstes av efter fem veckor låg besvikelse i luften. Många tyckte att Kommunal inte alls tog ”fajten”, som det röda budskapet var på strejkvakternas ryggar. Några påtryckningar ville Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn inte kännas vid, men några dagar tidigare hade statsminister Göran Persson pratat om ”orimliga krav” och LO:s styrelse beslutat om att stödja Kommunal upp till LO-samordningens 4 procent. Inte heller ordförande Wanja Lundby-Wedin gav något tydligt stöd för Kommunals krav på 5,5 procent.

Ingrid Karlsson tycker att strejken var viktig, men också att Kommunal gav sig i rätt tid. All skörd syntes inte då.

– Men det ger ringar på vattnet nu, säger hon.

– De kanske lärde sig vilka yrkesgrupper vi var. I Vallentuna bor många med bra jobb och bra lön – de fick ju raseriutbrott när de inte kunde lämna sina barn på dagis, säger Lisa Johansson.

Alla utom dem
Inför årets avtalsrörelse kunde Kommunal luta sig mot en LO-samordning som skapat ett helt annat utrymme för de kvinnodominerade sektorerna. Jämställdhetspotten skulle ge mer ju fler kvinnor som tjänar under 20.000 kronor – vilket gäller alla utom kökschefer och kokerskor på köksenheten i Vallentuna.

Enligt samordningen går potten till branschen, inte till de enskilda kvinnorna. I Kommunals utkast till färdigt avtal står det dock att en pott på 400 kronor för 2008 och 200 kronor för 2009 ska gå till ”varje kvinnlig tillsvidareanställd med månadslön under 20.000 kr”.

Eftersom påslagen inte har några individgarantier skulle männen teoretiskt ändå kunna få större påslag.

– Är det någon som försöker göra en sån fördelning då går vi inte med på det, säger Ingrid Karlsson.

Hon hoppas också kunna få ut lite mer i de lokala förhandlingarna. Men så var det informationen från enhetschefen, adresserad till kökschefen Erika Augustsson. Hon fick dock uppdraget att informera de anställda.

– Så jag la ut brevet, säger Erika.

Kommer inte klara det
Under vårens avtalsrörelse har kostenhetschefen Ingrid Fuchs skrivit upp de budgeterade löneförhöjningarna till 3 procent. ”Blir det högre utfall får vi stora problem eftersom vi redan nu vet att vi inte kommer att klara oss utan stora underskott”, står det under rubriken ”resultatet januari – april”.

– De har fått ett bra avtal. I paritet med övriga avtal, kanske lite mer. När det gäller oss så kommer det att slå relativt hårt, säger hon.

Var besparingar kan göras vet hon inte än. Och om hon tyckte att politikerna måste lägga till mer pengar så skulle hon föra den dialogen med sin chef. Visserligen är köksanställda en grupp som tidigare blivit lite snuvade på konfekten, så hon missunnar dem inte höjningen, men samtidigt måste hon tänka på sitt uppdrag.

– Jag har ett åtagande att se till att verksamheten fungerar, säger hon.

Att varje anställd i köket på Hjälmstaskolan skulle kunna leva på sin lön – några sådana aspekter kan hon inte ha.

FAKTA: Kommunavtalet
Parter: Kommunal/SKL och Arbetsgivarförbundet Pacta.
Omfattar: 415.000 anställda inom kommuner och landsting.
Löptid: Tre år, från 1 juli 2007 till 31 mars 2010. Sista året är uppsägningsbart.
Lönerna höjs totalt med: I snitt 2.525 kronor fördelade på tre år, vilket motsvarar en löneökning på 13,5 procent. 2007 utfaller två engångsbelopp på 1.800 kronor för heltid i juni och 3.600 kronor för heltid i december. 2008 höjs lönerna 1 januari med i snitt 1 721 kronor och 2009 i april med som lägst 804 kronor.
Individgaranti/Generell löneökning: Engångsbelopp i år är generells. 2008 saknas individgaranti och 2009 är individgarantin175 kronor.
Lägsta lönen: Höjs 1 april 2009 till 17.000 kronor för utbildade med ett års erfarenhet, för övriga som fyllt 19 höjs den till 15.300.
Lokala förhandlingar: Lönepotten fördelas lokalt.
Arbetstiden: Minsta deltidsmått blir 20 timmar.
Övrigt: Partsgemensamma arbetsgrupper ska se över hur anställningar kan göras tryggare och hur fler kan få heltid, samt hur den lokala löneprocessen kan förbättras. När nationaldagen infaller på en helg kompenseras de som arbetar heltid och dagtid med en ledig dag.

Läs också: nyhetsartikeln "Kommunal och SKL överens"

TIDIGARE ARTIKLAR I SERIEN:
Läs också: reportaget "Kommunal får höja rösten"
Läs också: reportaget "Kvinnorna som alla pratar om"
Läs också: reportaget "Besvikelse efter Kommunals bud"