Generaladvokatens utlåtande om huruvida Byggnads stridsåtgärder mot det lettiska byggföretaget Laval stred mot EU-rätten väckte stor uppmärksamhet vid Europafackets kongress i Sevilla i dag, onsdag.

– EU:s domstol har i ett första utlåtande gjort klart att fackens rätt att ta till stridsåtgärder är en fundamental mänsklig rättighet, sa Wanja Lundby-Wedin vid en presskonferens tillsammans med John Monks, EFS generalsekreterare.

De gladde sig båda åt att generaladvokaten slagit fast att strejkrätten är en sådan mänsklig rättighet. Gruset i bägaren, de ”djävulska detaljerna”, handlar om ett resonemang om proportionalitet.

– Generaladvokaten för ett resonemang som är otydligt på ett antal punkter. Jag utgår ifrån att domstolen slutligen kommer att skapa klarhet, säger Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare.

Social dumpning
Resonemanget om proportionalitet innebär att stridsåtgärder ska vara motiverade under förutsättning att målet är att skydda arbetstagare mot social dumpning och har allmänt intresse.

– Stridsåtgärderna ska vara proportionerliga till dessa mål anser generaladvokaten.

Arbetsdomstolen får då ta ställning till om villkoren är förenliga med utstationeringsdirektivet eller inte, säger Erland Olauson. Situationen kan bli helt ohållbar om detta tillämpas i Sverige. Byggnadsavtalet är på 112 sidor. Risken är eviga domstolsförhandlingar som ska ske före en stridsåtgärd, spekulerar en ganska bekymrad men ändå lättad Erland Olauson.

Rätt att vidta åtgärder
Men osäkerheten inför resonemanget om proportionalitet kunde inte tränga undan den lättnad och glädje som både LO och Europafacket samt Internationella transportarbetarfederationen (ITF) kände över att rätten att vidta stridsåtgärder betonades så kraftigt i generaladvokatens rekommendation.

David Cockroft, ITF:s generalsekreterare kommenterade Viking Line-målet som en annan generaladvokat kommit med ett utlåtande om. De finska sjömännen fick rätt att strida för att behålla sina kollektivavtal när färjan Rosella flaggades ut till Estland.

– Viktigast i den här domen är att vid fackliga stridsåtgärder är det domstolen i det land där strejken äger rum som ska ta beslut i fallet.

På is
Rederiet såg i det här fallet till att domen avkunnades i en engelsk domstol som möjligen är mer positiv till arbetsgivaren, säger David Cockroft. Men även David Cockroft lägger champagnen på is. Även i den domen finns proportionalitetsresonemang som inte är så bra, anser han.

– Glädjande. Det här är en viktig framgång, säger Byggnads ordförande Hans Tilly efter att generaladvokaten vid EU:s domstol i Luxemburg lämnat sitt förslag till dom i Lavalmålet.

– Yttrandet från generaladvokaten är en nyttig näsbränna för Svenskt Näringsliv och Sveriges Byggindustrier, som drivit en kampanj mot den svenska arbetsmarknadsmodell som de officiellt säger sig stödja.

Stopp för dumpning
Generaladvokatens yttrande är inget generellt klartecken för fackliga stridsåtgärder. Stridsåtgärderna måste vara motiverade för att nå mål ”aav allmänt intresse”, till exempel skydd för arbetstagarna och stopp för social dumpning. Och stridsåtgärderna får inte vara oproportionerliga i förhållande till dessa mål, enligt yttrandet. Det här är principer som LO och LO-förbunden har värjt sig mot.

– Det är bra att generaladvokaten överlåter till Arbetsdomstolen att bedöma om blockaden mot Laval var proportionerlig, säger Hans Tilly. Arbetsdomstolen kan den svenska modellen och vet att vi inte tar till mer stridsåtgärder än nöden kräver.

Läs också: nyhetsartikeln "Facket får stöd för Vaxholmsblockad"