– Överdriv inte betydelsen av generaladvokatens förslag till dom, uppmanar Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd. Det är trots allt bara en person som har tagit ställning.

Dan Holke anser att en hel del i generaladvokatens yttrande är bra.

– Yttrandet slår fast att rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är en grundläggande rättighet inom EU, säger han.

– Det är också ett godkännande av det svenska systemet, där kollektivavtal reglerar villkoren på arbetsmarknaden.

Generaladvokaten bekräftar även att Sverige har hanterat EU:s så kallade utstationeringsdirektiv på ett riktigt sätt. I den lag som för in direktivet i svensk lagstiftning anges inga minimilöner: Kontrollen av lönerna sköter facket. Det har generaladvokaten ingenting emot.

Som Dan Holke ser det godtar generaladvokaten även Lex Britannia, den svenska lagstiftning som tillåter att facket tar till stridsåtgärder för att tränga undan ett gällande utländskt kollektivavtal och ersätta det med ett svenskt.

Tar lång tid
Men andra delar av yttrandet är mindre bra ur fackets synpunkt.

– Det är dåligt att facket – redan när det kräver kollektivavtal – måste bedöma de villkor som utländska arbetstagare har med sig hemifrån, och hur mycket de kan vinna på att byta till ett svenskt avtal.

Facket i Sverige kräver ju inte sänkta löner, så det är inget problem att jämförelsen med utländska avtal skulle utfalla till de svenska avtalens nackdel, anser Dan Holke.

– Men jämförandet av olika avtalsnivåer tar tid. Och i vårt system är det viktigt att kollektivavtal sluts snabbt. Innan ett avtal är träffat kan arbetsgivaren betala vad han vill.

Proportionaliteten
Generaladvokaten betonar att stridsåtgärder måste stå i rimlig proportion till de mål facket försöker nå.

– Vi har motsatt oss proportionalitetsprincipen för stridsåtgärder, eftersom det är inte går att förutsäga hur en viss stridsåtgärd kommer att bedömas i efterhand. Rättssäkerheten minskar, säger Dan Holke.

– Men yttrandet säger bara att stridsåtgärderna måste vara proportionella i den speciella situationen då utländska företag verkar tillfälligt i Sverige. Kravet på proportionalitet gäller inte alla stridsåtgärder på den svenska arbetsmarknaden.

Fackligt bakslag
Generaladvokaten granskar också om artikel 49 i EG-fördraget har ”horisontell direkt effekt”. Bakom den formuleringen döljer sig frågan om de EU-regler som kräver fri rörlighet för arbetskraft och tjänster bara kan tillämpas mot staten, eller även mot andra aktörer, exempelvis fackföreningar. Här blir generaladvokatens slutsats att också fackets åtgärder kan granskas utifrån artikel 49.
Det är en motgång för Byggnads och Elektrikerförbundet, som hävdat att EU-reglerna om fri rörlighet över huvud taget inte ska tillämpas på fackliga stridsåtgärder.

Läs också: nyhetsartikeln "Facket får stöd för Vaxholmsblockad"