/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/1006sede.jpg
Nya smartare sedlar lanserades i vecka 11. Foto: Scanpix.

Tre förändringar på tusenlappen ska minimera risken att råka ut för förfalskade sedlar. Riksbanken började denna vecka sprida de nya säkrare sedlarna i valörerna 1 000 och 50. Femtiolappen får rosor i vänsterkanten.

– Äsch, det finns inga sedlar som inte går att förfalska, kommenterar Stefan Eriksson, arbetsmiljöombudsman på Hotell- och restaurang med tidigare erfarenheter från Handels, som förespråkar kontantförbud och enbart kortbetalning på sikt.

– Det farliga eller besvärliga momentet med falska eller felaktiga sedlar är när den som ska ta emot dem måste säga till kunden att det verkar vara fel på pengarna.

Förra året upptäcktes och polisanmäldes 1.849 falska sedlar i Sverige. Värdet var 418.000 kronor.