Bråk mellan Svenskt Näringsliv och LO. Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv, Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv, Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO. Foto: Maja Suslin/TT

 ”Svenskt Näringsliv leker charader”. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson menar att arbetsgivarorganisationen ”ljuger” när man säger att LO inte har velat diskutera nyanländas situation.

Lördagen var fylld av hård ord mellan LO och Svenskt Näringsliv. Bakgrunden till dagens hårda ordväxling om de nyanlända är att Svenskt Näringsliv i fredagens DN krävde en särskild anställningsform för lågutbildade nyanlända, heltidsarbete men med 75 procent av kollektivavtalets lägsta lön. Något krav på utbildning skulle inte heller finnas med.

Intervjun gjordes, enligt LO, mitt under pågående känsliga samtal. På lördagen gick sedan Svenskt Näringsliv ut och menade att LO inte tar sitt ansvar i samtalen och att dessa därför stoppas. Karl-Petter Thorwaldsson menar att det är en helt felaktig beskrivning.

– Vi stänger inga dörrar. Till och med efter det här är vi beredda att fortsätta, förklarade han vid en pressträff.

Också LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson var upprörd över det abrupta slutet på samtalen:

– Jag har aldrig varit med om något liknande under en pågående förhandling.

Även han är emellertid öppen för en fortsatt dialog.

– Det här är en ödesfråga. Kanske den viktigaste förhandlingen i modern tid, menade han.

Karl-Petter Thorwaldsson förklarade dock att det kan bli svårt att förhandla direkt med Svenskt Näringsliv. I stället var han inne på branschvisa förhandlingar.

Irritationen över Svenskt Näringslivs agerande är så stor från LO:s sida att man i dag offentliggjort en mejlväxling mellan parterna, allt för att styrka att det inte är LO som har dragit sig ur och att man i stället såg framför sig en fortsatt diskussion.

I mejlen framgår att Svenskt Näringsliv har velat ha löner mellan 50 och 75 procent av kollektivavtalen och att regeringen bör sänka både arbetsgivaravgifterna och inkomstskatten på den här typen av anställningar.

LO å sin sida markerar att det måste handla om kollektivavtalsenliga löner och att lösningarna bör vara tillfälliga, samt anpassas utifrån olika branscher. Men samtidigt förklarar Torbjörn Johansson i sitt mejl att LO är beredda att ”eventuellt förhandla om era intentioner”.

Den första december, mejl från Peter Jeppsson, vice ordförande till Torbjörn Johansson:

”Hej, I stark förkortning är vår tanke att man skulle kunna göra någonting som bygger på ya-anställningarna och bl a ta bort tidsgräns, och åldersgräns. Man skulle behöva definiera en lön till en andel av minimilönerna i tillämpligt kollektivavtal, förslagsvis någonstans mellan 50 och 75 procent.

Vidare skulle vi behöva vara överens om att säga till regeringen att arbetsgivaravgifterna för dessa anställningar måste sänkas, och att inkomstskatten på dem måste sänkas.

Resonemanget bygger på utgångspunkten att priset på den aktuella arbetskraften måste stå i proportion till vad man kan leverera, annars kommer det inte att vara intressant att anställa. Tankebanan bygger också på att aspekten att man måste kunna leva på sin lön måste tas om hand.

Som sagt, detta var en mycket komprimerad sammanfattning, och jag vill inte att du sprider detta mail.

Hälsningar

Den 9 december svarar Torbjörn Johansson:
Hej Peter ang ditt mail
Svar från LO
Vi är beredda, från LOs sida, att överlägga och eventuellt förhandla om era intentioner.
För oss är detta självklart att det sker genom kollektivavtal.
För oss är en utgångspunkt att det eventuella avtalet är ett tillfälligt avtal som gäller under en tidsbegränsad tid.
Och att detta skall ske i form av ett ramavtal som sedan anpassas till branscherna
Vi ser också att det finns anledning att ställa krav på statliga stödfunktioner
Med vänliga hälsningar
Torbjörn Johansson

Den 12 december skriver Peter Jeppsson, vice ordförande i Svenskt Näringsliv:

Torbjörn, Tack för mail och svar.
Vi föreslår en överläggning mellan KPT och dig å ena sidan, och Carola och mig å andra sidan, för att klara ut var vi står i frågan, och hur vi ser på fortsatt hantering.
Vi föreslår att vi träffas vid någon av följande tidpunkter:
Onsdag den 14 kl 17.00
Torsdag den 15 före kl 09.00
Fredag den 16 på förmiddagen
Skulle någon av de tidpunkterna passa er?
Med vänlig hälsning
Peter Jeppsson