Klicka på grafiken för att se den större!

Under suck och stön lägger borgerliga ledarskribenter sina pannor i kollegiala veck och upprepar: ”Vi måste ta människors oro för ökat antal flyktingar på allvar”.

Och nog tar vi det på allvar alltid. Det går knappt att öppna en tidning utan att mötas av debatter och diskussioner, eller av Sverigedemokraternas rasistiska utspel, om flyktingar och den oro som svenskarna känner.

Naturligtvis ska vi ta all oro på allvar. Men varför hör vi så sällan vad svenskarna i övrigt oroar sig för? Se på grafen här ovanför. Den kommer från SOM-institutets rapport ”Svenska trender 1986 – 2015”.

2015 svarade 29 procent av de tillfrågade att de var ”mycket oroliga” för ökat antal flyktingar. Samma år var 26 procent mycket oroliga för sociala klyftor. Men över dessa två kurvor, för tredje året i rad av tre möjliga, ser vi att 40 procent av svenskarna är mycket oroliga för ökad främlingsfientlighet.

Det är ett faktum som mycket sällan uppmärksammas. Ytterst sällan ser vi rubriker som till denna artikel, medan den oro som främlingsfientliga krafter sprider ständigt lyfts fram. Ambitionen från borgerlig press kan knappast vara annan än att göra Sverigedemokraternas ståndpunkter rumsrena.

Det är dock fullt berättigat att ställa frågan: Varför tar vi så sällan människors djupa oro för den ökande främlingsfientligheten på allvar?