David Cameron. Foto: Mindaugas Kulbis

Papperslösa som arbetar ska kunna dömas till sex månaders fängelse. I höst presenterar den brittiska regeringen en ny migrationslagstiftning och ett förslag om att straffa papperslösa förväntas, enligt BBC, att finnas med.

– Om du är här olagligen ska ingen tro att vi inte gör allt för att vidta åtgärder. Vi ska stoppa dig från att arbeta, hyra en lägenhet, öppna ett bankkonto och köra en bil, säger migrationsministern James Brokenshire till BBC.

Restauranger och andra företag som ofta anställer papperslösa ska dessutom få det tuffare enligt det nya lagförslaget, uppger BBC. Företagen ska kunna bötfällas och de papperslösas lön ska frysas.

Under sommaren har det konservativa regeringspartiet Tories kommit med flera migrationsutspel där den gemensamma nämnaren varit ett hårdare regelverk.

Takeawayrestauranger som anställer papperslösa ska exempelvis få indraget tillstånd och det kan även drabba åkare i taxibranschen.

En annan förändring i den nya migrationslagstiftningen som ska presenteras under hösten är att företag inte ska kunna hävda att de inte kände till att den anställde var papperslös. För att få ett arbete måste arbetsgivaren tagit del av de anställdas dokument.

Tidigare den här månaden deklarerade den brittiska regeringen även att de förväntar sig att hyresvärdarna ska vräka dem som inte längre har tillstånd att vistas i landet.

De senaste åren har migrationspolitiken blivit en allt viktigare fråga i Storbritannien.

Inom brittisk politik har det högerpopulistiska nationalistpartiet Ukip fått ett allt starkare stöd. Innan parlamentsvalet i maj var det många som trodde att Ukip skulle få ett starkt stöd för sin EU-kritik och sina utspel som lockar främlingsfientliga väljare.

Valframgången för Ukip uteblev dock. Partiet fick drygt 12,5 procent av rösterna, vilket var mindre än många befarat tidigare i år. I stället var det många som la sin röst på David Cameron som fick förnyat förtroende som premiärminister.

Före valet gjorde han flera hårda migrationsutspel och lovade dessutom en folkomröstning om ett fortsatt EU-medlemskap. David Cameron är själv för ett fortsatt EU-samarbete men kräver rätt att införa begränsningar för andra EU-medborgare som vistas eller vill ta sig till Storbritannien. För att kunna göra dessa undantag kommer EU eventuellt behöva ändra i sitt fördrag, motsvarande grundlag. Många EU-länder, främst i Östeuropa, vill dock inte gå med på begränsningar av den fria rörligheten.

Storbritannien söker nu allianser med andra länder så att de kan lyckas med den svåra balanskonsten att vara kvar i unionen samtidigt som de får rätt att införa restriktioner i den fria rörligheten.

På måndagen besökte Storbritanniens finansminister George Osborne Sverige. Syftet var att få med Sverige och Danmark på en pakt som ska stärka inflytandet för länderna som står utanför eurosamarbetet.