Moderaternas nya förslag om ”förstajobbet-anställningar” är ett medvetet sätt att urholka unga arbetstagarnas rättigheter och dumpa lönerna.

Förslaget är utformat så att det uttryckligen missgynnar företag med kollektivavtal.

Det är alltså en ganska häpnadsväckande ståndpunkt som slagit rot hos Nya Moderaterna.

Ramen för förslaget presenterades under sommaren i Almedalen. Anna Kinberg Batra menade då att stödet i första hand skulle gå till seriösa företag med kollektivavtal.

Om inte det slog väl ut skulle det i nästa steg bli möjligt att ge bidraget också till företag utan kollektivavtal.

Redan då väcktes kritik mot att förslaget kunde innebära att staten skattevägen gynnade företag som vill dumpa lönerna.

Nu väljer Moderatledningen att gå lönedumpningsvägen fullt ut.

Som moderaterna valt att formulera sitt förslag räcker det nu med att ett företag vägrar teckna kollektivavtal och erbjuder timlöner på några tior för att företaget ska belönas med frikostiga förstajobbet-bidrag från statliga skattepengar under 18 månaders tid.

En inte alltför vild gissning är att vi då återigen får se en uppsjö av oseriösa företag som skapas enbart för att utnyttja bidragen, på samma sätt som vi sett inom fas tre och friskolesystemet.

Och vi skulle få se en kraftigt ökad press på de företag som vill följa kollektivavtalen och erbjuda rimliga löner och villkor.

Moderaternas förslag kan inte tolkas på annat sätt än att det är just detta som är meningen.

Förstajobbet-anställningar blir ytterligare en form av extremt otrygg visstidsanställning, fast nu utan kollektivavtal och med sämre villkor än någonsin, och det står alltmer klart att moderaternas principiella prat om att värna den svenska modellen där arbetsmarknadens parter ska sköta lönebildningen nu definitivt har övergivits.

Moderaternas tidigare finansminister Anders Borg yttrade faktiskt en gång i tiden, innan angreppen mot kollektivavtalen hade gått så långt som i dag, att ”i Sverige sänker vi inte löner. Vi höjer dem”.

Anna Kinberg Batra är uppenbart av en annan åsikt. Åtminstone för de mest utsatta.