Skärmdump på den anmälan som spärrexpeditören Elias lade ut på sin Facebook-sida. (Efternamnet är överstruket)

Hot/våld/kränkning. Under den rubriken gjorde spärrvakten Elias en tillbudsanmälan på sin arbetsplats MTR, som driver tunnelbanan i Stockholm. Han specificerade incidenten han syftade på, som att han ”hittade rasistisk propaganda på jobbet ”.

Det han åsyftade var den politiska reklamkampanj som SL låtit Sverigedemokraterna tapetsera Östermalmstorgs tunnelbanestation med.

Texten riktar sig till utländska turister och ”ber om ursäkt för röran” i Sverige. Det som beskrivs som ”röra” syftar på fattiga migranter som tigger.

– Jag gjorde anmälan för att vi kollegor på MTR inte ska utsättas för rasistisk propaganda som SL gång på gång envisas att sätta upp, sa Elias till sajten Nyheter24.

I sin anmälan bad Elias att slippa arbeta på den aktuella T-banestationen, eftersom han inte ville bli en del av budskapet.

På tisdagen gjorde även Sekos klubb 11, Seko Tunnelbanan, ett uttalande om reklamen. Kampanjen legitimerar hat och fördomar, enligt klubben.

”Vi har många olika nationaliteter i tunnelbanan, och SD försöker splittra oss, genom att slå mot de svaga, de som inte har en röst i samhället”, skriver klubben i uttalandet.

Elias tillbudsanmälan och klubbens uttalande var två av ett antal starka reaktioner på SD-kampanjen. På Twitter och Facebook har många uttryckt kritik. Soran Ismail uppmanade SL:s resenärer att planka i protest, Aftonbladets Martin Aagård twittrade att SL är rasister och Liberala Ungdomsförbundet delade ut flygblad som på engelska bad om ursäkt för problemet SD. Flera socialdemokratiska Stockholmspolitiker skriver i en debattartikel i Aftonbladet att det är ”djupt upprörande att SL upplåter utrymme till en kampanj med avsikt att öka hatet och misstänksamheten gentemot invandrare och EU-migranter”.

Kampanjen har också fått uppmärksamhet utanför Sveriges gränser. Brittiska The Scotsman, till exempel, roade sig med att erinra om Sverigedemokratiska krav på språktester och radade upp stavfel och översättningsmissar i SD-propagandan. ”Government” var ett av de ord sverigedemokraterna misslyckats med, det blev ”goverment” i deras version.

Justitiekanslern JK hade på tisdagseftermiddagen mottagit ett fyrtiotal anmälningar av kampanjen, som nu ska utredas som eventuell hets mot folkgrupp.

En demonstration mot kampanjen har utlysts till klockan 18 på tisdagskvällen och lockat tusentals föranmälda på Facebook.

Birgitta Ländin