Egija Rozenfelde och Sofia Westin har just förhandlat fram en handlingsplan mot sextrakasserier. Foto: Jonas Ekströmer

Fackets satsning mot sexuella trakasserier på jobbet gör succé. På några få veckor har över 100 förtroendevalda börjat förhandla fram handlingsplaner på minst 50 krogar i Stockholm och på Gotland.

Ytterst få anmäler sextrakasserier på jobbet. Många skuldbelägger sig själva i stället. Andra låter det passera av rädsla att inte bli trodda eller bli av med jobbet.

– I början av min anställning kände jag liksom att jag kanske förstorade händelserna eller att det var mitt eget fel, att jag kanske hade för mycket smink, berättar skyddsombudet Egija Rozenfelde som jobbat på Sturebadet i Stockholm i nio år.

Hon och kollegan Sofia Westin har just förhandlat fram en handlingsplan mot sextrakasserier som eventuellt ska gälla på samtliga sex arbetsplatser som ingår i koncernen Sturebadet.

– Vi gick igenom handlingsplaner från en mängd olika arbetsplatser innan vi skräddarsydde en egen, säger Sofia Westin.

Mest nöjda är de med att handlingsplanen innehåller konkreta åtgärder när en anställd utsätts för trakasserier. Rör det sig om en gäst ska personen portas och inte vara välkommen tillbaka, enligt planen. Om det är en anställd ska hen varnas eller sägas upp. Grova fall ska alltid anmälas till polisen.

Att det står konkret ”vad som ska hända när det händer” är det allra viktigaste, inte minst för unga och nya i branschen, påpekar Egija Rozenfelde. Som nyanställd är man osäker och otrygg. Har man dessutom en tillfällig anställning kan man välja att vara tyst.

– Handlingsplanen är också en självklarhet för arbetsgivaren, tillägger Egija Rozenfelde. Jag tror att vindarna har börjat vända. Seriösa arbetsgivare förstår att en bra arbetsmiljö och ett positivt rykte är bra för affärerna.

Det var Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm–Gotland som inledde en större satsning mot sextrakasserier i mitten av mars.

– Vi förtjänar samma respekt som alla andra, säger avdelningsordföranden Jenny Bengtsson. Vår bransch ska inte vara en frizon för sexistiska män.

Hon har jobbat i den under nästan hela sitt yrkesliv och kan ge ”tusen exempel” på både verbala och handgripliga trakasserier. Och hon är inte ensam. De flesta kvinnor i branschen sitter på egna exempel.

Hon ger ett par exempel på den sexistiska jargongen från sitt nuvarande jobb på statliga Casino Cosmopol i Stockholm:

En dag jobbade hon i garderoben och var på väg att hänga två jackor i samma galge när hon hörde en av männen säga: ”Titta, hon kan ta oss båda samtidigt.” En annan gång blev hon trakasserad vid ett pokerbord där det satt ett tiotal män. En av dem frågade henne: ”Om du skulle bli tvungen att ligga med någon av oss, vem skulle du välja då?”

Naturligtvis sa hon ifrån direkt och anmälde händelserna till arbetsgivaren.

– Men jag vet att otroligt många kvinnor går omkring och håller tyst.

Var sjätte kvinna utsätts för sexuella trakasserier på jobbet i Sverige, och yngre kvinnor med tillfälliga anställningar är mest drabbade, framgår det av senaste arbetsmiljöundersökningen från Statistiska centralbyrån.

Kvinnliga akademiker och tjänstemän utsätts ofta för trakasserier från chefer och kollegor, medan kvinnor i arbetaryrken trakasseras av andra personer som patienter, kunder eller gäster.

Men enligt en färskare enkätundersökning utsätts sju av tio kvinnor i restaurangbranschen för sextrakasserier av både gäster, chefer och jobbkompisar, även om de senare är relativt få. Det är otroliga siffror, men ingen slump, konstaterar Jenny Bengtsson.

– Det handlar inte bara om en sorglig kvinnosyn. Branschen toppar också listan över otrygga anställningar. Då håller man tyst i alla lägen. Att skapa problem och riskera att förlora jobbet är det sista man vill när det står 10 000 andra i kö för att ta samma jobb.

Att krogbranschen är en av de mest sexistiska branscherna kan delvis förklaras med att folk är ute för att roa sig och att det är mycket alkohol inblandat, förklarar Jenny Bengtsson.

– Det stora problemet är att ytterst få arbetsgivare agerar exempelvis när en anställd blir tagen på rumpan. Det är mycket enklare att skylla på att ”han var för full”. Många arbetsgivare föredrar att bli av med en 17-årig extraanställd framför att förlora en stammis.

Klicka på lathunden för att se den i större format.