Svenska fackförbund gjorde helt rätt när de under Lavalkonflikten 2004 tog till stridsåtgärder för att få upp lönerna för de anställda på utländska företag.

Det är Europarådets kommitté för sociala rättigheter som har granskat konflikten och som nu konstaterar att svensk lagstiftning därmed bör ändras.

Enligt lagen, Lex Laval, har facken bara rätt att ställa krav på minimilöner för anställda på utländska företag som jobbar tillfälligt i Sverige, men det är en tolkning som inskränker fackliga rättigheter, anser Europarådet.

Det här måste givetvis få omedelbara konsekvenser för svensk lagstiftning, inte minst mot bakgrund av att FN:s arbetsmarknadsorgan ILO i februari i år kom till en liknande slutsats.

Även enligt ILO hade facken agerat helt rätt och ILO uppmanade den svenska regeringen att genast betala tillbaka det skadestånd som Byggnads och Elektrikerförbundet tvingades betala.

Men vad har då regeringen gjort? I september 2012 tillsatte den en utredning om Lex Laval, en utredning som har den häpnadsväckande långa tiden fram till 2015 på sig att grunna på om något behöver göras.

Det är fullständigt oacceptabelt att dra frågan i långbänk, speciellt när internationell juridisk expertis redan har sagt sitt.

Lex Laval bör ändras omedelbart. Martin Klepke