En sjuksköterska i Malmö misstänks för vållande till annans död efter en bedömning inom hemtjänsten som kan ha orsakat en 70-årig kvinnas död. Nu riskerar hon åtal och indragen legitimation.

– Det är ett dödsfall som har inträffat efter att kvinnan inte har kommit till rätt inrättning för vård. Det finns anledning att misstänka underlåtenhet av personal, säger Christer Johannesson hos Malmöpolisen som utreder ärendet.

Att missar inom vården leder till åtal och rättegång är ovanligt, enligt Vårdförbundet i Skåne. Detta riskerar att leda till dubbelbestraffning av vårdpersonalen, om Socialstyrelsen också beslutar om indragen legitimation, menar Susi Nilsson, vice ordförande.

– Vi vill ha en genomgång så att vi inte har två system. Det är under de senaste tio åren som åklagare har väckt åtal för något som har hänt på det här sättet, men frågan måste utredas vidare, säger hon.

Hon vill också att organisationen där misstagen har skett ses över.

– Oftast uppkommer sådana här saker när det finns en stressituation i arbetet.

Sjuksköterskan är nu avstängd med bibehållen lön i väntan på utredning.

– Händelsen var så pass allvarlig att det fanns skäl att inte ha henne i tjänst, säger Valdemar Hansson, avdelningschef i Malmö Stad.

Moa Lundgren