Riksdagsledamöterna föreslår ett omställningsstöd för sig själva som är generösare än de flesta andras. Arbetsförmedlingen ifrågasätter deras argument.

En riksdagskommitté föreslog nyligen att före detta ledamöter ska få omkring 50 000 kronor i månaden i upp till två år. I ett remissvar konstaterar Arbetsförmedlingen att kommittén motiverar generösare regler än andra yrkesgruppers med att riksdagsuppdragets längd är osäker.

Myndigheten skriver att den ”vill i sammanhanget nämna att stora grupper av arbetstagare i dag upplever en liknande situation i arbetslivet — med krav på snabb omställning och inte minst ekonomisk osäkerhet.”

Förutom omställningsstödet föreslog kommittén att riksdagen skulle erbjuda före detta ledamöter jobbcoachning. Arbetsförmedlingen undrar varför de inte kan få denna service från den offentliga arbetsförmedlingen och påpekar att övriga arbetslösa förtroendevalda redan i dag kan få hjälp därifrån.

Det nya omställningsstödet är tänkt att ersätta dagens system som i extremfallet kan försörja en ledamot, som fyllt 50 år och suttit i riksdagen i minst sex år, fram till pensionen. Tanken är att det nya tidsbegränsade stödet bara ska gälla de ledamöter som nyinväljs till riksdagen 2014.

LO och TCO har i sina remissvar avstått från synpunkter.