För att äldre ska orka arbeta högre upp i åldrarna behöver de rätt belysning. Fel ljus kan minska arbetsförmågan och bidra till skadliga kroppsställningar.

Behoven för ljusergonomi för en åldrande befolkning ställer högre krav på anpassning av arbetsplatsen, konstaterar forskarna bakom Arbetsmiljöverkets kunskapsöversikt om belysning och äldres behov i arbetslivet.

– Bra belysning är en förutsättning för att äldre ska kunna stanna kvar längre i arbetslivet, säger Per Nylén, docent på Arbetsmiljöverket.

Bland annat behöver ljusdesigners och arkitekter medverka när arbetsplatserna utformas. Andra åtgärder som nämns i rapporten är bland annat upprepade synundersökningar, skyltar med anpassad text och dagsljusinsläpp.

FAKTA: Riskgrupper bland äldre

Bildskärmsarbetande: Kan drabbas av röda ögon, klåda, ögonspänning och suddig syn.

Chaufförer: Synskärpan, kontrastseendet och synfältet minskar, vilket kan medföra svårigheter att upptäcka andra trafikanter. Olyckor i korsningar ökar betydligt bland äldre.

Elektriker: Svaga färger och liten, oskarp text på kablar och kopplingsscheman i kombination med svag belysning ökar belastningen för äldre och leder lätt till misstag.

Tandläkare: Försämrad synskärpa och kontrastseende i kombination med varierande synavstånd och precisionsarbete ökar risken för muskelvärk, felbehandling och stress.

Sjukvårdspersonal: På intensivvårdsavdelningar är dagsljusinsläppet ofta marginellt. Det fullt uppskruvad artificiella ljuset riskerar att störa dygnsrytmen.

Kontrollrumspersonal: Läser av displayer, manualer och checklistor på synavstånd som varierar stort, vilket sätter hård press på det åldrande ögat.