Foto: Tobias Wallström

Fyrabarnspappan Peter Fagerlund, 50, i Visby hamnade i fas 3 för ett par år sedan. Då blev han av med sin ersättning.

– Jag sålde prylar för 50 000 kronor på Tradera förra året. Jag har fått sälja av mitt arvegods. Nu är det slut, säger han.

I jobb- och utvecklingsgarantins fas 1 och 2 är alla garanterade minst 223 kronor om dagen i aktivitetsstöd. Men de som inte hade arbetslöshetsersättning innan de hamnade i jobb- och utvecklingsgarantin får ingenting i fas 3.

De är hänvisade till socialbidrag. Det är ingen självklar rättighet. Peter Fagerlund ansökte – och fick avslag.

Först måste han sälja villan och bilen och göra slut på pengarna.

– Jag är välbeställd och körd. Jag sitter i en tvåmiljonersvilla men den kan jag inte omvandla till mat på bordet.

Huset är en gåva från hans far. Han och hans fru hade villan ute till försäljning i ett drygt halvår under 2011. Deras tanke var att sälja och köpa något billigare utanför Visby för att få pengar över. Mäklaren talade om ett pris på 2,4 miljoner kronor.

Men utbudet var rekordstort och priserna föll. De hade visning efter visning utan resultat. Till slut gav de upp.

Nu lever de på föräldrapenning, hustruns inhopp som timvikarie i äldreomsorgen och barnbidragen. De har tre småbarn hemma. En ­hyperaktiv femåring med adhd och en glutenintolerant tvååring som saknar tre fingrar på vänster hand.

– De är berättigade till några tusenlappar i månaden i bidrag. Men ska vi leva på att vi har handikappade barn? Jag trodde att man kan förlita sig på att få hjälp av samhället när man behöver, säger Peter Fagerlund.

Efter skolan hade han alla möjliga jobb. Plåtslagare, trätekniker, diskare, p-vakt och arkeologisk ”grovarbetare” vid Riksantikvarieämbetets utgrävningar på Gotland är några exempel.

Före 30 års ålder drabbades han av sjukdomen aspergillos som orsakades av mögelsvampar i bihålorna. Sjukdomen är så ovanlig att få läkare klarar av att ställa rätt diag­nos. Det dröjde tio år innan han till slut opererades på Huddinge sjukhus. Då hade han gått igenom tre felaktiga operationer på Visby lasarett.

Han använde sjuktiden till att plugga och tog nästan 300 högskolepoäng, bland annat en fil mag i arkeologi.

Peter Fagerlund fick nytta av sin examen i arkeologi. Han fick jobb med utgrävningarna vid Roma kungsgård, med en historia som går tillbaka till forntiden. Han varvade olika projektanställningar med arbetslöshet.

När det tog slut jobbade han i en cementfabrik i ett halvår. Han gick ur Byggnads när han blev arbetslös, men stannade kvar i a-kassan.

– Jag fick ändå en massa brev från Byggnads. Till slut slängde jag dem olästa.

Det var bara det att inbetalnings­korten till a-kassan också låg i kuvert med Byggnads logga. Även de breven slängdes olästa. Följden blev att han åkte ur a-kassan.

Därför får han ingen ersättning i fas 3 och deltar inte heller i fas 3. Inte ens handläggaren på Arbetsförmedlingen tyckte att det var någon idé.

I stället försöker han skapa jobb åt sig själv. Han försöker få myndig­heter och hembygdsföreningar intresserade av olika arkeologiska projekt. Han har också gått några högskolekurser.

– Paniken kommer när föräldra­penningen är slut. Vi har till och med pratat om att flytta utomlands, berättar han.