Vanvården väntad

Avslöjandena runt äldre­vården hos Carema Care och Attendo Care visar hur det går när två giriga företag ger sig in i skattefinansierad välfärd.

Tyvärr är det varken någon nyhet eller förvånande.

Systemet med obegränsade möjligheter till vinstuttag från skattefinansierad verksamhet (Sverige är unikt i världen med att ha detta system) leder naturligt till att företagsägare hellre skapar sig en egen förmögenhet än bedriver vård och omsorg.

De två giriga företagen, Carema Care och Attendo Care, visar att de bara har ett huvudmål, att få ut så mycket som möjligt av våra skattepengar i vinst.

Hur tänker Carema Cares och Attendo Cares ägare? Att de gamla ändå snart ska dö så att om vinsten skapas till priset av ett eller annat liggsår så gör det inte så mycket?

Nej, så komplexa konsekvensanalyser är ägarna nog inte kapabla till. Tanken stannar nog vid att skapa så stora vinster som möjligt.

Och i takt med ökad vanvård så ökar vinsterna.

Exemplen är beklämmande, den totala fokuseringen på ekonomisk vinst och bonus är hemsk, och hur det drabbar
de intagna åldringarna är av­skyvärt.

Det hjälper inte att nuvarande vd:n i Carema Care, Carl Gyllfors, nu säger att det här var ju förskräckligt, men vi ska bättra oss.

Avslöjandena är ju som sagt inte nya. LO-Tidningen har i åratal uppmärksammat följderna av oinskränkta vinstuttag ur skatte­finansierad verksamhet.

Vi har skrivit om Caremas och Attendos och andra privata aktörers orimliga vinster och vad det innebär i form av vanvård och missförhållanden.

Visserligen visar de nya avslöjandena att den misär och vanvård som härjat på Carema Cares och Attendo Cares anläggningar till och med är värre än de värsta farhågorna. Men förhållandet i sig är inget nytt.

Uttalandet från Carema Cares vd Carl Gyllfors i veckan har naturligtvis endast syftet att lägga sordin på all kritik så att nya miljoner kan föras över till bolagens ägare.

Men avslöjandena ger också anledning att ifrågasätta tjänstearbetsgivarna Almegas hållning.

I skrift efter skrift, artikel efter artikel, för propagandamiljon efter propagandamiljon har Almega försvarat sina medlemsföretag i den lukrativa välfärdsbranschen. Hur länge kan de försvara ättestupsföretag som Carema Care och Attendo Care utan att känna att de två företagens härjningar slår tillbaka mot dem själva?

Ur de anställdas perspektiv är det enklare: Personalen på vår åldringsvård ska kunna känna respekt för och stolthet över sitt arbete.

De ska kunna fokusera på vård och omsorg i stället för att tänka på att skapa vinst åt ägarna.

I den offentligt betalda äldrevården i Sverige kan vi naturligtvis inte acceptera att vinsten ökas om det sker till priset av grov vanvård.

Det är dags för landets politiker, som fortfarande äger svenska folkets mandat för att skapa bra åldringsvård, att låta personalen vårda i stället för att skapa vinst och ändra den lag om obegränsad vinstut­delning som utgör grunden till dagens missförhållanden.

Och att Carema Care och Attendo Care ska kastas ut ur svensk åldringsvård är en självklarhet.

Företagens ägare klarar sig ändå, de har redan lyckats föra ut så många hundra miljoner kronor ur statskassan att de kan leva gott på sina kanalöar.

Martin Klepke
08-725 52 03 @martinklepke

Kommentera den här artikeln

 • Rättrådig

  Propaganda miljonerna från Almega går även till att försvara den vettlösa invandringspolitiken.Och den propagandan sväljer ni med hull och hår på LO tidningen.Nämnda företag är stora aktörer närdet gäller mottagande och förvaring av migranter.Såväl s.k. ensamkommande som familjer och släkter.

 • Sven

  Att vanvårda äldre är ett brott. Att låta gamla människor ligga i blöta blöjor är ett brott, men de som har sanktionerat dessa brott är den borgerliga alliansen genom att sälja ut äldrevården till de giriga företagen.
  Lås in våra unkna ministrar. BYT REGERING!

  • Rättrådig

   Vem skall då ta hand om ensamkommande och migranter?Det är nämligen samma bolag! För dom grupperna ömmar S för mer än för åldrade svenska medborgare.

   • Anonym

    Näe,  att Carema behandlar åldringar som skit, är Caremas fel, inte S fel. Att Carema också har hand om några ensamkommande flyktingbarn hör överhuvudtaget inte hit.
    Men  så fort sådana som Rättrådig hittar minsta lilla gnutta att associera till  sina stjärtefrågor, tror de att det räcker som stöd för att pladdra på.

    • Rättrådig

     Stockholms Stad har den goda smaken att officiellt benämna dina skyddslingar som:ensamkommande asylsökande ungdomar.
     Det där med barn och flyktingar har de flesta genomskådat.Tror du inte att massinvandringens kostnader och åldringsvårdens förfall har ett samband är du mer än lovligt naiv!

    • Rättrådig

     Enligt migrationsverket har 1688 ”ensamkommande flyktingbarn”
     beviljats medborgarskap 2011. Kostnaden för ett barn är enligt samma
     källa cirka 2000 kronor om dagen. Det gör 730.000 kronor per år och barn
     och totalt hittills i år drygt 1,2 miljarder kronor.Fler är på väg.Det är samma vårdbolag som är inblandade här också.Jag tror inte denna verksamhet sköts bättre än åldringsvården eller att vårdbolagen missar chansen till skatteflykt.Åldringsvården är däremot nödvändig,det är inte mottagandet av ungdomar som av någon anledning reser över stora sträckor för att komma till just Sverige.Så att vifta bort det här som”några ensamkommande flyktingbarn” är att förringa kostnaderna och vägra inse att det finns samband med en alltmer utarmad vård av gamla.Vi som var med och byggde upp välfärden har fått nog!

 • Salming

  Systemet är fel men det är ägarna och inte regeringen som ger order om nedskärningar som orsakar det här. Man kan inte gömma sug bakom talet om att systemet skapa vanvård. Det personliga ansvaret för dem som hellre tar ut vinst än anställer fler måste lyftas fram och det är Caremas ägare som gör det, inte regeringen.

  • En ny regering behövs

   Men det är regeringen som har instiftat systemet. Och det fungerar precis som regeringen vill. Därför håller jag med: Byt regering.

  • Anonym

   Carema Care och Attendo Care gör så som företag brukar göra, dvs vinstmaximerar och det med regeringens goda minne. Regeringen har självklart det övergripande ansvaret för dessa skandaler genom instiftandet av systemet.

   Lägg därtill att problemen varit kända i flera år utan att Moderaterna med lydpartier gjort ett smack åt att rätta till det. Det ansvaret går inte att dribbla bort på annat sätt  än att först blåneka, för att sedan  gå över till tiga ihjäl det, såsom nuvarande regering alltid gör med sina mängder med misslyckanden.

 • Det är så ur löjligt att läsa det vansinne som är och varit och dra rätt slutsats men bara gå till hälften när det ska dryftas om åtgärder. Alla skattefinansierade verksamheter ska åter till offentligt skött verksamhet. Innovationer, annan pedagogik kan skötas genom delegation. Verksamheten stannar i offentlighetens sköte.

 • Det är så ur löjligt att läsa det vansinne som är och varit och dra rätt slutsats men bara gå till hälften när det ska dryftas om åtgärder. Alla skattefinansierade verksamheter ska åter till offentligt skött verksamhet. Innovationer, annan pedagogik kan skötas genom delegation. Verksamheten stannar i offentlighetens sköte.

 • Pingback: När marknadsvärdet går före människovärdet « Ett hjärta RÖTT()

 • Engbloms

  Åtala hela Allians regeringen för brott mot dom mänskliga rättigheterna! 

 • Vad är ett mord?
  Är det mord att som ansvarig i ett äldrevårdsföretag som Attendo Care, låta min mamma utsättas för svält. Attendo Care utsatte henne för en snar död, genom att inte ge henne mat och vätska, (personalen spolade istället ner hennes mat i toaletten, men skrev i hennes vårdpärm, att hon ätit bra) som resulterade i att hon blev döende. Hennes husläkare kom hem och konstaterade att hon bara hade några timmar kvar att leva. Som tur var kom en av  personalen som arbetade natt och berättade att hon hört i personalrummet att dagpersonalen satt i system att spola ner maten eftersom dom tyckte att mamma åt för sakta. Personalen ville inte kasta maten i soporns eftersom dom trodde att jag skulle se att de inte gett min mamma mat. Hon hade fått en förlamning i halsen och kunde inte svälja för fort för då hamnade mat i luftstrupen. 
  Jag anser att detta var ett mordförsök. En ansvarsfull nattpersonal och 14 dygn med dropp på Huddinge sjukhus blev hennes räddning, som resulterade i att hon fick leva 2 år till tack vare ett annat vårdteam med fina insatser.
  Hur kan sådana här händelser få passera trots lex Sarah anmälan, polisanmälan och Högsta domstolen?

 • Varför hörs ingenting om Attendo Care nu när man dagligen på TV talar om Carema Care? Varför skyddas Attendo Care nu??? Nu sänder TV4 Attendo Care reklam varje dag, där Attendo skryter,i vanlig ordning, om den vård/omsorg de säger sig utföra men som dom inte ens kan stava till, enligt många med mig. Jag har hört att Attendo och Carema tävlar om att få nya uppdrag av kommunerna. Är politikerna mutade eller stora riskkapitalinvesterare ? Politikerna är ju involverade i både Attendo och Caremas affärsverksamhet!

 • Jan Karlsson

  Vi får ju egentligen vad vi har bett
  om. Alla som röstade på Alliansen och hade studerat vad de ville
  genomföra visste att det skulle bli en privatiseringscirkus av
  sällan skådat slag, att nu då komma och slå med sig är väl lite
  magstarkt. När pengar satsas i aktier så krävs ju avkastning, ett
  företag har ju inte som mål nått annat än att tjäna så stora
  pengar som möjligt. Om vi då har en regering som inte formulerar
  kraven på verksamheten innan den realiseras ut så kan
  konsekvenserna bli vad som helst. Vi bör nu snarast driva på våra
  olika politiska partier så de sätter stop för alla avarter av
  vinstutförsel, samt fram till nästa val gemensamt arbeta fram
  förslag på vilket samhälle vi egentligen vill leva i.
  PS 
  Glöm inte i hastigheten att det även  finns offentlig vård som inte heller fungerar