Posten påstod en gång i en reklamkampanj att ”ett brev betyder så mycket”. Avsikten var att vi alla skulle skriva fler brev och vykort till varandra. Innehållet i de postala hälsningarna brydde sig verket emellertid inte om. Det var den egna affärsidén som behövde stöttas med en kampanj.

Sedan dess har mycket hänt och brev har blivit mejl, som i sin tur blivit sms, mms och andra elektroniska varianter på kommunikation. Men nu är den gamla kampanjen på väg att få ett nytt liv. Det är IF Metalls ordförande, Stefan Löfven, som tagit på sig rollen som gammaldags brevskrivare.

Och den här gången har denna gamla slogan en verklig innebörd. Brevet som metallordföranden författar är allvarligt och kan därför betyda mycket. De bekymrade formuleringarna i hans brev handlar om vidlyftiga utdelningar och fortsatta miljonbelöningar till näringslivets toppar och de konsekvenser det kan få på den kommande lönerörelsen.

Stefan Löfven har tidigare offentligt uttalat samma sak som han nu formulerar, och framgången har då varit begränsad. Förhoppningen om sans och balans både vid utdelningar och vid utformningen av belöningssystem har grusats. Försöken att få näringslivets toppar att förstå vilken symbolisk betydelse de har för löntagarnas kommande lönekrav har hittills alltid viftats bort.

Senast är det Investors vd, Börje Ekholm, som blivit symbolen för de fortsatta vidlyftiga utdelningarna och belöningarna. Att kritiken rinner av de berörda som vatten på en gås är överraskande.

Problemet med att predika återhållsamhet för de anställda och samtidigt för egen del röra sig i en ekonomisk stratosfär borde vara enkelt att förstå för alla berörda.

Hotet om störningar i avtalsrörelsen har ofta framförts, men sällan satts i verket och tas kanske därför inte på allvar. Men någon gång kommer irritationen att bli just så stor att en kraftig motreaktion inte går att hindra. De företag som, enligt facken, mest flagrant brutit mot vad som uppfattas som acceptabelt i breda löntagarkretsar kan ställas inför betydande problem.

Det finns nämligen ingen fackförbundsledning i världen som i ett visst skede förmår styra eller kontrollera en vrede bland medlemmarna som kräver handling. Då kan miljonbelöningar och skyhöga aktieutdelningar komma att så företagen dyrt.

Just därför är den gamla postdevisen giltig den här veckan. Ett brev betyder så mycket.