Bärens pris
Arbetets serie Bärens pris visar alla delar av bärbranschen: företagen som tjänar pengarna, sylten i butikerna, de underbetalda plockarna i skogen – och på hemmaplan i Bulgarien.
Kommunal kräver miljoner till bärplockare
4,4 miljoner i uteblivna löner – och därutöver skadestånd. Det kräver Kommunal för de thailändska bärplockarnas del.
Är butikssylten schyst?
Går det att köpa sylt eller bär och vara säker på att plockarna inte farit illa? Magdalena Streijffert, Fairtrade, reder ut begreppen.
Tillbaka till familjen – nu ännu fattigare
I somras letade Olga Olegova Mihajlova bär i svenska skogar. Resultatet blev en skuld på 9 000 kronor. Nu samlar hon skräp och säljer i sin hemstad i Bulgarien.
Miljarder omsätts i jätteindustrin kring bär
Svenska bärgrossister omsätter miljarder. Bakom vinsterna finns två olika system, men med flera gemensamma nämnare: En gratis råvara och utländsk arbetskraft som sliter för en lön som inga svenskar skulle acceptera.
Osäkra ägarförhållanden trasslar till bärhärva
Fallet med de thailändska bärplockarna i Umeå kompliceras av att varken ambassaden eller Kommunal egentligen vet vem de förhandlar med. Osäkerheten gör att det är svårt att veta vem de ska dra inför rätta i Thailand.
Ingen lön trots skärpt kontroll
Migrationsverket skulle förbättra sina kontroller av de företag som anställer bärplockare. LO tyckte sig se en förbättring av villkoren. Men nu står återigen thailändska bärplockare i Sverige utan lön – och dessutom skuldsatta.
Nomadliv i bärskogen
Tolv kronor kilot för lingonen i fjol, fyra kronor i år. Nadja Radmilova Zlatanova och de andra bärplockarna i svenska skogar vet ingenting om sina kommande inkomster – eller ens var de befinner sig.