Vem är Mem?

Det är frågan som såväl thailändska ambassaden som Kommunal ställer sig. Utanför fackets avdelning i Umeå väntar ännu 148 bärplockare på besked om sina löner. Samtidigt bokas nu plockarnas flygbiljetter hem.

Av allt att döma kommer det rättsliga efterspelet att ske i Thailand.

– Så som situationen ser ut just nu går det inte att driva processen längre i Sverige. Det måste göras i Thailand, säger Alexander Vonsensey på thailändska ambassaden.

Fortfarande står 148 thailändska bärplockare utanför Kommunals avdelning i Umeå och undrar vad som hänt med deras lön.

Enligt ambassaden har dock plockarna gått med på att återvända mot löfte om att thailändska arbetsmarknadsdepartementet (DOE) ska stå för rättegångskostnaderna i hemlandet.

Ambassaden hjälper till att boka flygbiljetterna nu. Om tre-fyra dagar kan de första var på väg hem igen.

– Så fort de kommer till Thailand kommer de att mötas av representanter från DOE som ska hjälpa dem att ta sig tillbaka till sina byar i nordöstra Thailand. Några dagar senare får de besök av tjänstemän som ska hjälpa till att göra en stämningsansökan samt lämna in den till thailändska arbetsdomstolen. Alla rättegångskostnader ska DOE stå för. Det kommer inte att kosta dem någonting, säger Alexander Vonsensey.

Ett av många problem under denna lönestrid har varit att varken ambassaden eller Kommunal egentligen vet vem de förhandlar med.

Bärplockarna är anställda av det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise som anlitats av det svenska företaget Ståls plantering och röjning AB.

Då Kommunal krävt, men inte fått ut, lönespecifikationer från företaget har det träffat en kvinna som presenterar sig med smeknamnet Mem.

Hon är sedan tidigare känd i bärbranschen men under mötena med facket och ambassaden säger hon att hon är företagets representant. Samtidigt vägrar hon enligt ambassaden och facket att uppge sitt riktiga namn.

Både fack och ambassaden utgår dock ifrån att personen de talar med är den som även finns registrerad som representant hos svenska Arbetsmiljöverket. Men säkra är de inte.

Osäkerheten gör att det är svårt att veta vem de ska dra inför rätta i Thailand.

På anställningskontraktet mellan plockarna och de thailändska bemanningsföretaget finns ett annat namn som troligen inte är samma person som presenterar sig under smeknamnet Mem. Det är den personen som den thailändska rättsprocessen kommer att riktas emot. Enligt Kommunal är dock denna person inte skriven i Thailand utan i Nottingham, Storbritannien.

Vem som äger bolaget är dessutom fortfarande oklart, enligt den thailändska ambassaden. Oklart är även om det thailändska bolaget är nystartat eller inte.

– Vi håller på att utreda det, säger Alexander Vonsensey.

När Arbetet frågar ifall det är troligt att det thailändska myndigheterna kommer att få tag på en ansvarig på företaget att ställa inför domstol säger Alexander Vonsensey att de gör den bedömningen.

Samtidigt som resorna hem till Thailand bokas är många plockare fortfarande oroliga för vad som ska hända. I lördags avled en man som tidigare i veckan försökte ta sitt liv utanför Kommunals avdelning i Umeå. Många plockare har stora skulder.

De flesta har, enligt ambassaden, tagit ett lån på 75 000 bhat (drygt 15 000 kronor) för att kunna finansiera sin resa till Sverige.

Enligt ambassaden har de tagit ett lån från Bangkok Bank. Det är ännu oklart hur lånet är kopplat till bemanningsföretaget men en misstanke är att företaget gått i borgen för plockarna och det uppger att de efter säsongen måste betala tillbaka 85 000 bhat (drygt 17 000 kronor).

Enligt andra uppgifter så är det företaget som tagit lånet från banken och sedan lånat vidare till plockarna.

– Vi vet inte. Vi har inte fått se några avtal för lånen, uppger ambassaden.

Kjell-Ivan Eriksson på Kommunal säger att fackets jurister nu även undersöker att föra talan mot M Phoenix Enterprise i Sverige.

– Vi undersöker nu om de har begått något kollektivavtalsbrott här.

Samtidigt som plockarna i Umeå ser ut att vara på väg hem nu så väntar hundra thailändska plockare, som inte heller fått lön, i värmländska Lesjöfors på hjälp. I morgon, tisdag, får de besök från ambassaden.

Erik Larsson