Den sydkoreanske fackledaren Han Sang-gyun dömdes i veckan till fem års fängelse för att ha lett demonstrationer mot regeringen i fjol. Såväl IF Metall som det internationella industrifacket Industriall protesterar mot domen.

Det var i november i fjol som tiotusentals sydkoreaner demonstrerade mot föreslagna arbetsmarknadsreformer och möttes av tårgas och vattenkanoner från polisens sida. Polisen genomförde också flera razzior mot fackförbund som anklagades för att ha organiserat våldsamma protester. Han Sang-gyun, ledare för KCTU, greps efter att ha tagit sin tillflykt till ett buddistiskt tempel.

Efter domen sade Han Sang-gyun:

– Jag är inte skyldig, så länge som ni, kamrater, tror på mig. Den nuvarande regeringens förtryck är mycket hårdare och mer avsiktligt. Vi måste vara beredda att slå tillbaka.

Såväl Industriall som IF Metall protesterar mot domen.

andersferbe– Det är fullständigt orimligt att man så flagrant bortser från internationell rätt och åsidosätter ILO:s kärnkonvention, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe i en kommentar.

Han uttrycker också sin förhoppning att svensk fackföreningsrörelse, EU-kommissionen och svenska ambassaden fördömer domen.

KCTU kommer att överklaga beslutet.

 

Läs också: 

IF Metall kräver att Sydkoreas fackbas släpps

Razzior mot fack i Sydkorea