DET NYA LIVET

Varje år börjar tusentals människor ett nytt liv i Sverige. De är på flykt från krig, förtryck och naturkatastrofer eller har kommit för kärleken eller jobbet. Men hur ser vägen in i samhället ut?

 

Familjerna Alsabae och Alhalaq. Foto: Fredrik Sandberg

Från Syrien till Sverige
genom eld och vatten

Det här är början på något nytt. I flera år fram­över ska Arbetet följa de två familjerna Alsabae och Alhalaq på deras väg in i det svenska samhället. Här  kan du läsa den första artikeln om dem. I april 2012 flydde de från bomberna och krypskyttarna i den syriska staden Homs och nu väntar de på att få tillstånd att bosätta sig i Sverige.

 

”Vi jobbar med hjärtat”

asa-liten– Här jobbar vi med hjärtat och inte efter några myndighetsregler. Men man måste också ställa krav och sätta gränser, säger Åsa Dufbäck som driver asylboendet i Skebobruk.
Det som oroar henne mest är sysslolösheten på asylboendet. Hade hon fått bestämma hade hon inte låtit asylsökande gå sysslolösa en enda dag.

 

 

Tre vägar in i Sverige från länder utanför EU

Arbetet kartlägger vilka vägar som finns in i Sverige från länder utanför EU och hur många som fick stanna 2014.

 

Integrationen då? Det beror på hur man ser det

Hur de som flyttar till Sverige integreras i samhället beror på hur man ser det – och svaret kan vara bra, dåligt eller mittemellan. Arbetet förklarar hur det kan komma sig.

 

Salar Kobani är agronom och har fixat praktik på egen hand. Foto: Fredrik Sandberg

Fler nyanlända har utbildning i bristyrken

I slutet av 2015 kommer vi att ha flera tusen läkare och ingenjörer på våra asylboenden. Två yrkesgrupper de råder stor brist på i Sverige. Samtidigt hävdar vissa debattörer att vi tar emot för många invandrare. Arbetet har tagit del av siffrorna som visar att många nyanlända borde vara hett stoff på arbetsmarknaden i dag. Och berättar om syrierna Salar Kobani och Mahmoud Ahmad som skapar ett eget snabbspår in på arbetsmarknaden.

 

PK och Lotta Mahanandia. Foto: Jonas Ekströmer

Gränslös kärlek

Arbetet träffar också indiern PK Mahanandia som flyttade hit för kärleken som slog ned som en blixt på en gata i New Delhi för 40 år sedan. Hur han tog sig hit? På cykel.