Jag har arbetat inom servicebranschen sedan jag var 16 år, vilket på många sätt är fantastiskt. Jag älskar mitt jobb, men det är också skoningslöst. Många män verkar missta uniformen för ett frikort att få säga vad man vill.

Jag har mött manliga gäster som ger mig slängkyssar, säger att de vill ha mig och tvingat mig att prata Facetime med hans bror för att han gillar “fina svenska tjejer”. Och listan den fortsätter.

Ett samhällsproblem

De utnyttjar att vi är på vår arbetsplats och behöver förbli professionella, utan möjlighet att fräsa tillbaka.

Männen som kommer in hade förmodligen inte accepterat att bli behandlade på samma sätt på sin arbetsplats. Men att behandla oss dåligt på vår arbetsplats är tydligen helt okej. 

Vi är inte bara någon som tar din beställning, serverar ditt kaffe och packar din mat. De verkar ha glömt att vi också är människor som förtjänar respekt och trygghet, lika mycket som alla andra.

Det är inte rimligt att trakasserier har blivit min vardag. Det är inte enstaka kommentarer här och där som är problemet. Problemet är att alla tjejer som jag har pratar med inom serviceyrket har liknande erfarenheter – det är ett samhällsproblem.

Fler måste agera

Att stoppa trakasserier på arbetsplatsen är inte den enskilda individens ansvar, men fler skulle kunna göra mer. Det är viktigt att man agerar tidigt. Om du bevittnar ett olämpligt beteende, oavsett om du är en kollega eller en annan gäst, behöver du agera i solidaritet och säga ifrån. 

Om du som vittne inte säger ifrån accepterar du trakasserier mot oss, och beteendet riskerar att eskalera. Trakasserier sker hela tiden, tänk om det var din syster, din dotter eller din bästa vän som blev utsatt, hade du inte velat att någon sa ifrån?

Som anställd kan man också hjälpa till genom att engagera sig fackligt. Fackliga organisationer spelar en viktig roll i att utföra och genomdriva policyer och riktlinjer för att motverka trakasserier på arbetsplatsen.

Går att kräva mer

Du kan hjälpa till att genomdriva förebyggande åtgärder och bidra till en arbetskultur där respekt, inkludering och solidaritet är ledord. Du kan hjälpa till mer än vad du tror och du kan kräva mer än vad du tror

Att vara en ung tjej på en arbetsplats är som att balansera på en tunn lina över hav med osynliga hån. Du är alltid professionell, alltid trevlig, men ständigt utsatt för vindar av respektlöshet.

Samtidigt lever vi i ett samhälle där vi har lärt oss att tjejer är svaga, att vi ska tiga, att vi ska vika oss. Det är dessa värderingar som speglas i männens beteende. Men jag vägrar vika mig, jag höjer en röst för mig själv, och för alla andra tjejer som också blir utsatta.

Vi tänker inte längre låta oss tryckas ner. Det är dags att vi kräver det vi förtjänar: trygghet, respekt och en arbetsplats där vi får vara människor.