”Var inte ett offer”, sa Northvolts grundare Peter Carlsson på engelska på sin veckoliga livesändning i början på oktober. Veckan tidigare hade företaget varslat om massuppsägningar.

– Den högsta chefen som har tjänat stora pengar säger till sina medarbetare att de inte ska bete sig som offer, samtidigt som många ska sägas upp. Det var väldigt, väldigt oschysst, säger Victoria Hart, IF Metalls skyddsombud och avdelningsombud på batterifabriken i Skellefteå.

Sedan dess har 840 anställda tvingats lämna fabriken, och nu larmar Victoria Hart om en ohållbar arbetssituation.  

– Det är hur många som helst som sagt att de inte klarar av att stanna kvar. De känner sig så slitna och trötta, säger hon. 

En kvinna med skyddsglasögon och handskar häller vätska i en behållare i en laboratoriemiljö.
Victoria Hart på jobbet på Northvolt.

”Folk är slut”

Ett nytt skiftschema pekas ut som boven i dramat. Ett så kallat intermittent skiftarbete har införts för att produktionen ska kunna gå runt efter uppsägningarna, berättar Victoria Hart. 

Schemat varvar dagsarbete, eftermiddagspass och nattskift under tre veckors tid. Veckan då man jobbar eftermiddagspass ska man egentligen jobba fyra dagar, men företaget har infört åtta timmars produktionsövertid för att det ska gå runt. Det innebär att anställda jobbar extrapass de veckorna.

– Facket godkände produktionsövertiden på grund av krisläget men egentligen ska det vara tillfälligt, säger Victoria Hart och tillägger att det är ”otroligt jobbigt för kroppen” att jobba på det här sättet.  

Skiftschemat är utformat efter att produktionen har uppehåll under helgerna, men det fungerar inte i praktiken på Northvolt, berättar hon. Maskinerna på fabriken kan inte vara avstängda så länge. Som lösning har avdelningarna personal på övertid om helgerna, enligt Victoria Hart. Det leder i vissa fall till att veckovilan, alltså rätten till att ha minst 36 timmars sammanhängande ledighet, bryts. 

– Folk är slut. De orkar inte. Under skiftgången får de inte ens ta rasterna som de har laglig rätt till, säger hon. 

Chefer fifflar med raster och sjukfrånvaro

Enligt henne finns det chefer på fabriken som inte följer arbetstidslagen och kollektivavtalet. 

– Dag efter dag måste folk kriga för en pyttevinst. Och att få din rast som du har laglig rätt till är ju egentligen ingen vinst. 

Nu har också chefer beordrat anställda att jobba övertid under jul och nyår, enligt Victoria Hart. Men enligt avtalet får de inte tvinga anställda att göra det på helgdagar. 

– Småchefer har sagt att om de anställda vill behålla jobbet måste de komma in och jobba då. 

Facket gick med på skiftschemat för att rädda företaget, enligt henne. Alternativen som angavs var det eller konkurs, säger hon. 

– Men uppenbarligen fungerar det inte. Och de har inte kallat till ett enda möte med facket sedan dess för att försöka komma överens om något annat. 

Dessutom hävdar hon att det fifflas med sjukskrivningar. Anställda uppmanas ta ut timmar från sin arbetstidsbank, alltså ledig tid som de jobbat extra för, i stället för att sjukanmäla sig när de är sjuka. 

– Det är en ”under bordet grej” som cheferna gör för att det ska se bra ut på deras avdelning. Officiellt är vi ett jättefriskt företag, men det stämmer inte, säger hon. 

En person sitter vid ett bord nära ett fönster, och en stjärnformad lampa hänger ovanför.
Victoria oroar sig särskilt för sina arbetskamrater i labbet. – De jobbar med kemikalier som elektrolyt. Det är livsfarligt, vi är jätterädda för att det ska hända dem något.

Farliga kemikalier

Anmälningarna om psykosociala problem har skjutit i höjden i rapporteringssystemet, uppger Victoria Hart. 

– Innan hade vi ett tiotal anmälningar på två år. Nu får vi dagligen in anmälningar. Människor känner sig rädda för att de är så trötta.

Hon oroar sig särskilt för sina arbetskamrater i labbet. 

– De jobbar med kemikalier som elektrolyt. Det är livsfarligt, vi är jätterädda för att det ska hända dem något.

Den tuffa arbetsmiljön som uppstått i kölvattnet av företagets ekonomiska kris har lett till att många har sagt upp sig, enligt Victoria Hart. Det är svårt att få en siffra på hur många de är, men det märks på arbetsgolvet, enligt henne. 

– Vi har alldeles för få människor för att kunna utföra jobbet vi behöver göra. 

Det är främst svenskar som sagt upp sig, enligt henne. Personalen från utlandet har sitt arbetstillstånd kopplade till anställningen och befinner sig i en knepig beroendeställning, säger hon. Många har tagit familjen till Sverige och riskerar att ”förlora allt” om de blir av med jobbet. 

– De vågar inte säga emot om övertid. De säger att de måste hålla tyst och göra vad företaget säger för att de är rädda att få sparken. Det är så sjukt, säger Victoria Hart.

Bränner miljarder

Northvolt genomgår en rekonstruktion i USA, en form av konkursskydd. I dokument som Ekot tagit del av, skriver en rådgivare till Northvolt att den nya finansiering som bolaget hittills fått klartecken för, kommer räcka i tio till elva veckor.

Samtidigt har bonusplaner på 59 miljoner uppdagats. Northvolt vill att 250 nyckelpersoner ska få dela på miljonerna, rapporterar SVT Nyheter.  

Det har väckt en vrede bland arbetare på batterifabriken i Skellefteå. Minst 400 anställda har skrivit på ett upprop. En av dem är Victoria Hart.

– Vi har ingenting emot att de ska tjäna en bonus, men då måste vi ha pengar för det. Nu finns knappt pengar till lön, säger hon.  

Inga pengar har betalats ut till bonusar än ”eftersom det är beroende av företagets bedömning att det finns tillräckliga medel tillgängliga”, skriver Northvolts kommunikationschef Matti Kataja till Arbetet över mejl.

”Vi är mycket tacksamma för alla medarbetare som kämpar hårt för företagets framtid. Bonusprogrammet handlar inte om detta, utan om att företaget befinner sig i en kritisk situation där det skulle få allvarliga konsekvenser om nyckelpersoner lämnade företaget”, skriver kommunikationschefen i mejlet.

Tagit bort kaffemaskiner

Arbetarna på golvet känner sig inte uppskattade för sitt slit, enligt Victoria Hart. Det är trots allt de som producerar batterierna.

Tidigare fanns det kaffemaskiner i varje fikarum i de två produktionsbyggnaderna. Totalt tolv stycken, sex i varje byggnad. Nu finns det en stor perkulator i varje byggnad, samt på huvudkontoret, enligt henne. För de flesta är det för långt att gå till kaffebryggarna på rasten, och många har tagit med egna apparater hemifrån, uppger Victoria Hart.

Allt de efterfrågar är respekt och information, säger hon. Kommunikationen fungerar dåligt, menar hon. Det mesta får de reda på i media. 

– Och det är ett problem i sig, för det är ingen som vet vad som händer på företaget tills någonting redan har hänt. 

Bättre produktion

Samtidigt går produktionen lite bättre nu, enligt henne. Det är nu större fokus på kvalitet än kvantitet. 

– Förut var det bara siffror som spelade roll. Det spelade ingen om det var skit, man sa ”tryck igenom, tryck igenom”. Nu går det saktare men batterierna är bättre, säger hon. 

Enligt henne står Northvolt inför ett vägskäl. 

– Om de tar hand om sin personal kan vi faktiskt ha en chans. Om vi fortsätter som nu väntar konkurs. Ingenting kan rädda företaget om de inte vill jobba för att göra rätt, säger Victoria Hart. 

Northvolts svar

Över mejl skriver Northvolts kommunikationschef Matti Kataja att ”det är svårt att utvärdera ett nytt schema efter bara en månad, men det är självklart utmanande med förändringar.” Han skriver att Northvolt har en nära dialog med facket om synpunkterna från medarbetare.

”Det nya schemat är framtaget i samarbete med facket och reglerat i ett avtal. Detta var det bästa vi kunde enas om under rådande omständigheter. Parterna har träffats för att utvärdera schemat och för att diskutera framtiden”, skriver Matti Kataja över mejl.

Enligt honom har batterifabriken ”inte haft ett generellt behov av övertid under helger”.

”Undantaget är jul och nyår, då har vi behövt planera viss övertid, eftersom många röda dagar påverkar produktionsförmågan. Regler om arbetstid och veckovila är respekterad”, skriver kommunikationschefen.

Angående rasterna skriver han att de är ”reglerade annorlunda i det nya skiftschemat jämfört med tidigare. Om det finns några oklarheter kommer vi förtydliga vad som gäller”.

Angående att anställda ska ha uppmanats ta ut timmar från sin arbetstidsbank i stället för att sjukanmäla sig när de är sjuka skriver han att ”vi har tydliggjort internt att det inte ska vara så”.

Han skriver även att ”neddragningarna företaget genomfört har påverkat alla. Ingen är oberörd. Vi vidtar åtgärder för att ge stöd på kort sikt, och samtidigt förbättra arbetsmiljön och måendet på lång sikt.”

Varför har kaffemaskinerna tagits bort?  

”Vi ser till att våra medarbetare har tillgång till kaffe dygnet runt på olika ställen i fabriken. Skälet till att de togs bort var att vi inte nådde en överenskommelse med leverantören”, skriver Matti Kataja över mejl.