Råttor i bageriet, döda fåglar i bakformarna…

Detaljerna i Mål och Medel och Arbetets avslöjande om hur det går till på den industriella bagerijätten Bake my day är förstås kväljande. Man får anta att det är ett extremfall i bageribranschen.

Men här finns också en alltmer vanlig bild av hur svensk arbetsmarknad fungerar. Extrem arbetsbelastning, extrem och obetald övertid och en stress så extrem att den bland personalen leder till både utmattning och självmordstankar. Uppgifter om att papperslösa utnyttjas och att anställda övervakas när de går på toaletten.

Gynnar skuggsamhället

Hur kan sådana här arbetsförhållanden existera i ett land som Sverige, där vi berömmer oss med att ha en av världens mest anständiga arbetsmarknadsmodeller? Där politiska partier till höger och näringslivets opinionsbildning dag ut och dag in mässar om att arbetstagare är för trygga, för välavlönade? Där vi samtidigt är överens om att bekämpa det så kallade skuggsamhället?

Det är inte svårt att peka på de politiska beslut som ledde oss hit: EU:s utvidgning österut, uppluckrade regler kring arbetskraftsinvandringen, uppehållstillstånd som knyts till arbetstillstånd…

Den förra borgerliga regeringen lät Skatteverket utfärda samordningsnummer till arbetstagare utanför EU utan att kontrollera om de hade arbets- eller uppehållstillstånd. Man skar kraftigt ned på Arbetsmiljöverket och man lade ner Arbetslivsinstitutet. Och regeringen Kristersson fortsätter spara på arbetsmiljön. Och man motarbetar fackliga besök på arbetsplatser.

Fritt fram för skumrasket

I ett klimat där efterfrågan på billig och illegal arbetskraft är omättlig har det gjort att fifflare och skumraskfigurer har en stark konkurrensfördel. De som struntar i arbetsmiljön, säkerhetskraven, arbetstidsreglerna och anlitar billiga papperslösa arbetare kan kräva minst betalt.

Det leder till att människor utnyttjas, skadas och till och med dör på svenska arbetsplatser. Det innebär också villkorsdumpning och att seriösa aktörer slås ut. Och det innebär att den organiserade brottslighetens makt över arbetsmarknaden kan växa sig starkare.

Om detta måste de rödgröna partierna ta en stenhård strid mot högern och SD i riksdagen.

Medlemmar behövs också

Men Sveriges modell för arbetsmarknaden – där både fack och arbetsgivare ska ta ansvar – står inför fler stora prövningar. En av de mest slående aspekterna i fallet med Bake my day är att företaget har kollektivavtal. Det visar att avtalet inte ensamt är något skydd mot utnyttjande. Inte garanterar att arbetsgivaren är schysst.

Ett av problemen i Sverige idag är att många arbetare – särskilt migrantarbetare, papperslösa och de i osäkra anställningar – inte ser något värde i ett fackligt medlemskap. Och i rädslan för repressalier eller hot om att bli av med jobbet tystnar protesterna.

Kollektivavtalet är beroende av att det finns en aktiv facklig närvaro på arbetsplatsen som kan bevaka att avtalen efterföljs. Och då finns det ingen annan väg än organisering, organisering, organisering.

Om fackförbunden inte värvar nya medlemmar och ger arbetstagarna de verktyg de behöver för att försvara sina rättigheter så riskerar kollektivavtalen på sikt att förlora sin funktion.

Då väntar villkoren på Bake my day alla oss andra också.