Det var som att hon inte kunde hålla sig, finansministern. När hon i helgen besökte Moderata ungdomsförbundets stämma var hon liksom tvungen att ge de ideologiskt rättrogna ungdomarna någonting.

Vad blir nästa stora borgerliga seger i kriget mot sossestaten, nu när man aviserat att bilprovningen ska säljas till ett tyskt bolag, mest känt för att vara inblandat i en kontinental tuttskandal?

– Jag tycker till exempel inte att det är självklart att staten ska äga en bank, sa Elisabeth Svantesson.

Jubel från de unga omstörtarna, enligt Dagens ETC som var på plats.

Moderaterna vill sälja SBAB – igen

Vad det handlar om är givetvis SBAB, ett statligt bolåneföretag som funnits sedan 1985 och som Moderaterna till och från velat sälja ut. Och nu är det tydligen dags igen.

Man kan tycka att tillfället är synnerligen uselt valt. Är det något de senaste åren visat oss, så är det ju hur dåligt den svenska bolånemarknaden fungerar.

De svenska bankerna tjänar hur mycket som helst på våra bolån. Bankernas kostnader för att finansiera lånen har sjunkit. Dessutom gör vi mer av bankernas jobb själva, men det har i sig inte lett till sänkta bolåneräntor.

Däremot har det lett till att ägarna till de fyra största bankerna i början av året fick dela på över 100 miljarder kronor i utdelningar.

Bankernas vinster ökar – på vår bekostnad

Varför är det så här? Därför att det svenska bankväsendet är ett oligopol där det finns en outtalad överenskommelse om att inte konkurrera. Storbankerna dominerar bolånemarknaden, och de fyra största bankerna har nästan 80 procent av marknaden.

– Den här marknaden fungerar helt uppenbart inte som den ska, för om den gjorde det hade vi haft en annan nivå på de här vinsterna, är min bestämda uppfattning, sa Elisabeth Svantesson till DN i våras.

Nu verkar hon ha glömt bort att det finns en konkurrent, en konkurrent regeringen dessutom bestämmer över.

SBAB ska enligt sin affärsidé ”med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige”. I praktiken innebär det att utmana storbankerna på bolån, och det har man gjort.

Vågar inte ge SBAB muskler

Tittar man bakåt i historien har man sparat in miljardbelopp åt svenska husägare genom att avskaffa topplånen. Man var först med att likställa bostadsrättslån med villalån och man pressar bankernas marginaler.

När Riksbanken sänker styrräntan märker SBAB:s kunder det först eller till och med innan. För familjer med bostadslån har det inneburit många tusenlappar mer i plånboken varje år.

Ingen kan på allvar tro att det vore bättre för svenska familjer om staten inte befann sig på marknaden och konkurrensutsatte storbankerna. Det som snarare skulle behövas är ju att SBAB av staten får rejäla förutsättningar att utmana storbankernas oligopol.

Men nej.

Bara de rika som ska vinna

Svantessons löfte till de rusiga ungdomsförbundarna är ett löfte om att undanröja bankkonkurrensen och skapa en till privat bank som säkrar oligopolet.

Det är också ett löfte om att SBAB:s överskott inte ska gå tillbaka till medborgarna för att finansiera välfärd, investeringar i bostadsbyggande och andra samhällsnyttiga ändamål.

Allt ska, precis som i Swedbank, Nordea och SEB, gå till aktieägarnas pengafest.

Och i ärlighetens namn var det väl därför ungdomsförbundarna blev så glada.