Offentligt anställda, till exempel barnskötare, undersköterskor och lärare, är skyddade i grundlagen mot påtvingade kroppsliga ingrepp och dit räknas drogtester.

För privata arbetsgivare är däremot möjligheterna att drogtesta sina anställda mycket större. Det vill arbetsgivarorganisationerna för offentliga arbetsgivare nu ändra på.

När Arbetet först frågade Sveriges kommuner och regioner (SKR) och statliga Arbetsgivarverket om deras inställning så kunde de inte lämna några raka besked. Men man konstaterade ett ökat intresse från offentliga arbetsgivare i frågan.

Kravet: Ändra lagen

Några veckor senare hade man emellertid satt ner foten. Då gick SKR och Arbetsgivarverket ut med ett krav att regeringen ska ändra lagen så att det även ska bli möjligt att drogtesta offentligt anställda.

I samband med det fick också politikerna upp ögonen. Efter ett antal påstötningar har Arbetet fått svar från samtliga riksdagspartier och det visar sig att det finns en majoritet i riksdagen för att göra ändringar i grundlagen.

Tidöpartierna vill utreda

Samtliga regeringspartier och Sverigedemokraterna ställer sig bakom kravet.

– Vi är positiva till en utredning och förslaget i generella termer, frågan behöver dock utredas mer detaljerat innan ett definitivt ställningstagande, skriver moderaternas gruppledare i arbetsmarknadsutskottet, Saila Quicklund, till Arbetet

Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Camilla Mårtensson, säger att partiet ställer sig bakom en utredning. Dels för att man som arbetsgivare har ett ansvar för sina medarbetare.

– Men också utifrån den som använder sig av offentlig verksamhet, alltifrån förskolebarn till den som behöver vård.

Sverigedemokraterna tycker att det är viktigt att samma regler gäller för alla anställda.

– Drogmissbruk finns överallt och är lika skadligt oavsett om det är en offentlig eller privat arbetsgivare, skriver partiet till Arbetet.

”Drogpåverkad läkare”

Kristdemokraterna ser drogtester som en viktig del i att förebygga missbruk och skydda såväl den som använder droger som de runt omkring.

– Ingen vill opereras av en läkare som är drogpåverkad, konstaterar Camilla Rinaldo Miller (KD) i ett mejl till Arbetet.

Även delar av oppositionen är positiva till att utreda en lagändring. Centerpartiet tycker att det kan vara befogat i situationer där det finns risk för andra människors liv och hälsa, men:

– Möjligheten att drogtestas behöver dock användas restriktivt och ske i dialog mellan arbetsmarknadens parter, skriver Jonny Cato (C), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

S: Stänger inte dörren

Socialdemokraterna anser att drogtester kan vara nödvändiga för en säker arbetsmiljö, men man måste ta hänsyn till den enskildes integritet.

– Vi har i dagsläget inga förslag om ändringar på detta område, men vi stänger inte heller dörren för att det kan behövas åtgärder längre fram, säger socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Ardalan Shekarabi.

Miljöpartiet har inte tagit ställning men betonar att det måste finnas mycket starka skäl för att göra ändringar i grundlagen.

– Det här är en mångbottnad fråga som behöver utredas och som vi får ta ställning till om det blir aktuellt, säger Jan Riise (MP), som sitter i konstitutionsutskottet.

V: Skärp kraven på privata arbetsgivare

Vänsterpartiet är däremot mer avvisande. Även om man framhåller att det är självklart att ingen ska vara drogpåverkad på jobbet så är det en svår avvägning mot den personliga integriteten, enligt V.

– Samma personliga integritet borde gälla för alla oavsett arbetsgivare, men det är snarare kraven på privata arbetsgivare som borde skärpas, säger Ciczie Weidby (V).