Lenin hade rätt om sex
Att läsa Nina Björks livsregler är som att andas frisk luft. Men att skrota monogamin är en dålig idé, skriver Arbetets gästkolumnist.
Hösten 1920 besökte Clara Zetkin Moskva för ett samtal med Lenin i hans arbetsrum i Kreml. Zetkin, en känd tysk kommunist och feminist, diskuterade sex med kommunistledaren.
Fri kärlek tror inte Lenin på. Enligt Zetkin säger han: ”Säkert känner ni till den storartade teorin, att i ett kommunistiskt samhälle tillfredsställs den sexuella åtrån och kärleksbehovet lika enkelt och självklart som man ’dricker ett glas vatten’”. Teorin har gjort ”vår ungdom alldeles tokig”, klagar Lenin.
Jag kom att tänka på Lenin och ”vattendrickningsteorin” när jag läste Nina Björks nya bok Medan vi lever: Tankar om existensen (Wahlström & Widstrand). Ett av många ämnen som avhandlas är sexuell trohet i relationer.
Nina Björk tycker inte att vi ska kräva sexuell trohet av våra partners då det förstör lusten och inte har något med kärlek att göra. Jag blir perplex. Tror hon att sex är som att dricka ett glas vatten?
Skärp dig!
I Medan vi lever återuppväcker Björk filosofins äldsta uppgift, att vägleda oss i hur vi ska leva ett gott liv. Hon tar sig an frågor om åldrande, kärlek, autenticitet och skönhet med tankeskärpa och nyfikenhet. Björk ger läsaren intellektuella verktyg för att analysera sig själva och sina relationer på nya sätt. Till exempel: Betrakta dina begär kritiskt – vill du verkligen begära det du begär?
När den kanadensiske psykologen och högeraktivisten Jordan B Peterson dök upp med sin självhjälpsbok 12 livsregler efterlyste vissa en ”Peterson för vänstern”. Nu finns detta, i form av filosofen Björk. I likhet med Peterson finns här ett drag av ”Skärp dig!”.
Björk föreslår en Lego-analogi: Livet ger oss ett antal av de danska plastbitarna i form av våra gener, tiden vi lever i, den teknologi som finns tillgänglig och så vidare. Vi rår inte för vilka bitar vi fått, men vad vi bygger av dem får vi svara för själva.
Det viktigaste Nina Björk gör är att bryta igenom den liberala föreställningen att det bara finns individers olika preferenser och inget sätt att gradera dem. Björk väckte uppmärksamhet genom att kalla strävan efter onödiga köksrenoveringar för ”skitdrömmar”. Här utvecklar hon resonemanget.
Uppfostra barn ger livet mening
Människan bör sträva efter att leva ett autentiskt liv deklarerar Björk. Ett meningsfullt liv behöver inte vara ett lyckligt dito. Det är nog mer meningsfullt att uppfostra ett barn än att titta på HBO-serien Succession. Problemet är att det är oerhört svårt att komma fram till det meningsfulla när sociala medier och nätbaserade förströelser ständigt pockar på uppmärksamhet.
Det är som att andas frisk luft – hon har ju rätt!
Men så var det sexet.
Nina Björk håller med Vesna Prekopic som i januari 2023 skrev i Dagens Nyheter att otrohet inte är hela världen. Flera svarade i olika texter, jag var en. Ett löfte om monogami gör lusten till partnern ”betydelselös” skriver Björk. Svaret på invändningarna är att trohet kan fylla olika goda syften, men kärlek handlar det inte om.
Nina Björks idé är dålig
Okej, det kanske inte handlar om kärlek. Men kärlek är knappast ett egenvärde. Enligt Nina Björks eget resonemang är det ju att leva ett autentiskt och meningsfullt liv som är det högsta.
Och att frivilligt avstå sex med andra än sin partner kan vara både meningsskapande och ett autentiskt individuellt uttryck. Björk sätter den erotiska friheten på en piedestal utan att argumentera övertygande för det.
Att trohet är nödvändigt för att kärleken ska vara möjlig att vidmakthålla över tid är en ofta omvittnad mänsklig erfarenhet (låt vara att Björk själv inte delar den). Utan trohet finns ingen väg bort från den erotiska marknaden och det är en dålig miljö för småbarnsår och åldrande.
Att ligga är inte som att dricka ett glas vatten, precis som Lenin insåg. Det gör Björks idé om att skrota monogamin till en dålig idé.