Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

14-åriga Muhammad körde lastare ensam på lantbruket – dog: ”Finns en kultur”

I dagarna genomfördes rättegången efter att 14-åriga Muhammad omkom efter att ha vält med ett tyngre fordon på sitt sommarjobb. Men frågan om unga förare i jordbruket är inte ny. ”Det finns lantbrukare som låter 10-åringar köra traktorer”, säger en forskare.

I veckan startade rättegången i Borås tingsrätt gällande 14-årige Muhammad som avled när han körde en kompaktlastare av typen Avant. Olyckan inträffade vid ett jordbruk utanför Ulricehamn sommaren 2023 där 14-åringen sommarjobbade.

Vållande till annans död

I höstas åtalades lantbrukaren för att ha brutit mot flera punkter i arbetsmiljölagens regler för unga som arbetar. Framför allt får en 14-åring inte köra den typen av maskin som orsakade hans död.

Muhammad var också ensam vid olyckstillfället, vilket inte är tillåtet.

Lantbrukaren åtalades för vållande till annans död, arbetsmiljöbrott. Enligt åklagaren ska han dömas att betala två miljoner kronor i företagsbot.

Den åtalade lantbrukaren har hela tiden förnekat brott.

Fallet sticker ut på många sätt, främst på grund av den drabbades ålder. Inte sedan 2008 har någon annan under 18 års ålder dött i en arbetsplatsolycka. Samtidigt dör mellan fem och tio personer varje år inom lantbruket.

Dödligaste branschen

Det gör branschen till den farligaste i Sverige sett till antalet arbetstillfällen, säger Peter Lundqvist, arbetsmiljöforskare på Sveriges lantbruksuniversitet till Arbetet.

– Förra året rörde det sig om sex personer. Skulle vi se dessa siffror i gruvorna skulle det bli ett stort rabalder.

Just frågan om barn och unga som framför tunga fordon är heller inte ny. Inom näringen finns en lång tradition av att låta unga göra just detta.

Lantbruk drivs ofta som familjeföretag och många vill helt enkelt föra vidare yrkeskunskaperna inom familjen, säger Peter Lundqvist.

–  Det är fortfarande en kultur som finns kvar. Det finns de som låter sina 10-åringar köra traktorer eller tröskor. Vi försöker övertala lantbrukare att vänta till åtminstone 15-årsåldern, säger han och fortsätter:

–  Det finns de som tycker det är fel att unga kör de här maskinerna. Men andra menar att man inte ger barnen en chans själva kunna bli lantbrukare om de inte får hjälpa till.

Projekt ska minska olyckor

Arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare är också engagerad i frågan. Just nu arbetar de på uppdrag från Jordbruksverket med att införa en ny arbetsmiljöstrategi för lantbruks- och trädgårdsnäringen som kallas för Lantlyftet.

Ett av målen är att skapa beteendeförändringar som leder till färre olyckor och arbetssjukdomar.

– Lantbrukare jobbar med stora maskiner och stora djur. Det är starka krafter. Går något fel är det lätt att det går väldigt fel, säger Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare och fortsätter:

– Två tredjedelar av de som drabbas är egenföretagare. I andra branscher finns stora bolag som kan driva frågorna. Här måste vi branschaktörer i stället hjälpa till.

Ska nå 1 000 lantarbetare

Primärt ska detta göras genom olika träffar där arbetsmiljö och psykisk hälsa ska diskuteras. Målet är att omkring 1 000 lantbrukare ska delta fram till 2028.

Även om frågan om unga i lantbruket inte är skarpt formulerad i uppdraget kommer det att finnas med, särskilt i de mer fördjupande delarna.

– Kulturen med att barn är med och hjälper till sitter ganska hårt. Det är en avvägning där man vill bibehålla intresset hos barnen, mot att det ska göras på ett säkert sätt, säger Camilla Backlund.