Därför är Agatha all along Marvels oväntade superhjältesuccé
Just när publiken trodde att Marvels superhjältefest började mattas av och att Disney aldrig skulle lyckas få till en fungerande tv-serie i universumet klev en något oväntad succé med häxan Agatha Harkness in i bilden. Signe Krantz funderar på varför.
Har du höjt på ögonbrynen av häxor på Tiktok? Eller undrat hur affärer i Sverige kan sälja ”helande” kristaller? Du kanske har sett unga analysera stjärntecken och tarotkort på lite för stort allvar.
Allt det kan delvis förklaras med hjälp av ”Agatha All Along”, superhjältefranchisen Marvels oväntade succé. Kathryn Hahn spelade den obskyra skurkaktiga häxan Agatha Harkness i Marvels förra tv-succé ”Wandavision” och stal varje scen hon var med i.
Nu har hon en egen hyllad spin-off som dryper av häxkonst och homosexualitet.
Framgången för ”Agatha All Along” handlar inte bara om att det är en spännande och välskriven serie med rätt skådespelare. Den mättar också ett sug som finns i all vår populärkultur idag.
Vi saknar folktro, häxkonst och mytologi.
Häxorna ni inte lyckades bränna
Feminister har länge ifrågasatt hur folktro används för att förtrycka kvinnor och återtagit dem som symboler.
Oräkneliga demonstrationer har prytts av plakat med budskapet “Vi är döttrarna av häxorna ni inte lyckades bränna”.
Medusa kanske bara levde sitt bästa manshatande liv innan Perseus ville ha hennes huvud som en trofé.
Freja kan ha varit mer av en gisslan än en symbol för fertilitet och familj i uppgörelsen mellan asarna och vanerna. Anklagelser om häxkonst riktades länge mot självständiga eller kunniga kvinnor.
”Agatha All Along” säger att vi alla har en häxa inom oss. Och i grupper av kvinnor finns makt.
Intresse för många kvinnor och hbtqi-personer
Det är ingen slump att många unga kvinnor och hbtqi-personer är intresserade av astrologi, häxkonst och andra New Age-praktiker.
Där kan man finna mening, spiritualitet och gemenskap utan dogma och organiserad religion.
Det är i bästa fall vilseledande pseudovetenskap eller harmlösa hobbys. I värsta fall är det ett sätt för kvacksalvare att lura andra på pengar.
Ju djupare man söker efter insikt på internet, desto vanligare blir konspirationsteorier och misstro till psykologi, medicin och vetenskap.
Ett sökande efter mening och identitet
Vi har vuxit upp i en värld där det varit svårare för oss än våra föräldrar att få stabila jobb och kunna spara pengar.
Även om många saker i världen går åt rätt håll har 2000-talet också kännetecknats av kriser, krig, extremism och klimatförstöring.
Det är inte konstigt att man då söker mening och identitet där man kan hitta den. Precis som att det bidrar till den ökande nationalismen har fler återupptäckt folktro och mytologi.
Oberoende av om man kommer från en sekulär eller religiös kontext har man troligen vuxit upp med folktro och berättelser om nu döda religioner. Myter bevaras för att berättelserna är kraftfulla och ständigt omtolkas.
Oavsett om perspektivet kommer från nationalister, hbtq-personer, moderna häxor eller stora medieföretag berättar vi fortfarande folktrons och mytologins berättelser för varandra.
Vi går häxans väg.
Häxor som försvarar USA
Serien ”Motherland: Fort Salem” föreställer sig ett USA där militären består av sjungande häxor.
Spelserien ”God of War” är inte ensamt om att omtolka Ragnarök som en konsekvens av gudarnas hybris.
Även ”Midsommar” knyter an både till saknaden efter något gammalt och mystiskt och fruktan för de som tar det för långt.
Därför handlar ”Agatha All Along” inte om biljakter, actionsekvenser och specialeffekter, utan om häxor, spådamer och astrologi och hur kvinnor förföljts för att de varit läkekunniga, visa eller självständiga.
Bland det bästa Marvel gjort
Serien är värd att se bara för det sjunde avsnittet, som är bland det bästa som Marvel gjort på många år. Spådomens magi och tarotkortens betydelser ger hela serien ett nytt ljus och manuset binder ihop det perfekt.
Det hade varit orealistiskt med enbart heterosexuella häxor och serien verkar hålla med.
De har nämligen en av de första kyssarna mellan två personer av samma kön i Marvels filmuniversum.
Även om häxornas queerhet inte nödvändigtvis påverkar kvaliteten av serien är den viktig. Många hbtq-personer känner igen sig häxor och väsen från folktron som misstros och förtrycks.
Både homosexualitet och häxkonst har symboliserat ett sätt att trotsa både kyrkan och patriarkatet.
Serien tar myterna och folktron på allvar. De hyllar det kulturella arvet av häxor genom olika tider och kulturer. Myter överlever för att de är berättelser som hjälper oss förstå världen.
I ”Agatha All Along” går sex kvinnor ihop för att återfå makt, frihet eller sanning. De har förföljts, isolerats och drivits på flykt.
Men tack vare gemenskap och systerskap är de starkare tillsammans. Det är tillhörigheten som människor suktar efter idag.